TV Krant

600 miles (2015)


600_miles.jpg
De debuutfilm van Gabriel Ripstein boort een actueel thema aan: de smokkel van wapens en drugs tussen Mexico en de Verenigde Staten. In de thriller '600 miles' brengt de filmmaker een agent en een smokkelaar samen.

Het buitenlandbeleid van de VS levert geregeld een monster op dat zichzelf in de staart bijt. In de jaren zeventig en tachtig steunde de VS diverse dictaturen en militaire regimes in Zuid- en Midden-Amerika, met als resultaat honderdduizenden vluchtelingen die in wanhoop naar de VS trokken. Werk vonden ze daar amper, maar mede dankzij Reagans 'war on drugs' ontstond er een lucratieve drugshandel. Tegenwoordig zijn het vooral Mexicaanse kartels die de handel domineren, met gebruik van wapens die ze veelal uit de VS betrekken. In '600 miles' is Arnulfo (Kristyan Ferrer) een jonge, naïeve Mexicaan, die samen met zijn vriend Carson (Harrison Thomas) wapens koopt op Amerikaanse beurzen. Vervolgens smokkelt hij die naar Mexico, waar zijn oom een hoge pief is bij het Sinaloa-kartel. Arnulfo weet niet dat hij al een tijdje in de gaten wordt gehouden door agent Hank Harris (Tim Roth). Bij een onvoorzichtige actie van Harris wordt hij door Arnulfo overmeesterd en meegenomen naar Mexico. Zijn oom zal Arnulfo vast dankbaar zijn voor zo'n gevangengenomen agent als informatiebron.

Mexicaanse drugshandel

Vastgebonden op de achterbank realiseert de minder naïeve Harris zich dat het kartel weinig sympathie voor hem zal opvatten en dat ook de actie van Arnulfo niet gewaardeerd zal worden. Er zit voor Harris maar één ding op: tijdens de 600 mijl lange tocht van de grens naar Sinaloa moet hij proberen zijn hachje te redden. '600 miles' past in een reeks films van de afgelopen jaren waarin de toegenomen problemen van de Mexicaanse drugshandel aan de orde komen: 'No country for old men', 'Heli', 'Sicario' en de serie 'Breaking bad'. De beginnende regisseur en producent Gabriel Ripstein is een zoon van de befaamde Mexicaanse filmer Arturo Ripstein. Maar hoe actueel en relevant '600 miles' ook mag zijn, en hoe goed beide hoofdrolspelers ook zijn, Gabriel heeft nog veel te leren. Zo zitten er diverse onwaarschijnlijkheden in het plot. Waarom vraagt de vastgebonden Harris onderweg bij een politiepost niet gewoon om hulp? Voor een debuut is deze film echter niet onaardig.

Vandaag op TV