TV Krant

Bridge of spies (2015)


bridgeofspies.jpg
Het is Steven Spielberg weer gelukt. In 'Bridge of spies' koppelt hij een grote historische gebeurtenis aan een bescheiden menselijke held. 'Bridge of spies' gebruikt de Koude Oorlog en de bouw van de Berlijnse Muur als basis voor een van de beste films van dit jaar.

Het rijke oeuvre van Steven Spielberg kent opvallend veel films die een historische gebeurtenis koppelen aan 'gewone' personages en hun verhaal. Denk aan 'Schindler's list' (Jodenvervolging), 'Saving private Ryan' (D-Day), 'Munich' (aanslag tijdens de Olympische Spelen) en 'Amistad' (slavernij). 'Bridge of spies' past naadloos in dat rijtje en speelt tegen de achtergrond van de donkerste dagen van de Koude Oorlog. In trailers komt deze film over als een actiethriller, maar 'Bridge of spies' lijkt meer op een schaakwedstrijd dan op een potje rugby. Elke mogelijke actie wordt uitgebreid overwogen door de bij voorkeur afwachtende partijen.

Briljant begin
De film zelf is minstens zo doordacht. Neem het briljante begin, waarin we een kunstenaar zien. Nee, wacht, we zien de kunstenaar in een spiegel. Én het portret dat hij schildert. Daarmee zien we dus twee beelden en de man zelf, net zoals elk conflict meerdere waarheden heeft. Dat wordt duidelijk als deze grijze, kwetsbare man (een geweldige rol van Mark Rylance, die nauwelijks praat maar zijn gezicht laat spreken) een Sovjetspion blijkt te zijn en de hele Amerikaanse bevolking hem de doodstraf toewenst. Behalve verzekeringsadvocaat James Donovan (Tom Hanks), die een man ziet die gewoon zijn werk doet, net als Amerikaanse geheim agenten elders. Een politiek gevangene is bovendien prima onderhandelingsmate-riaal. Na lang wikken en wegen spreekt de rechter een lange gevangenisstraf uit. Al snel blijkt dat Donovan gelijk had. De piloot van een Amerikaans U2-vliegtuig valt in Russische handen en Donovan moet in Berlijn een ruil bewerkstelligen.

Klasse
'Bridge of spies' ademt op alle niveaus klasse. In de bedachtzame, maar tegelijkertijd vlotte stijl van Spielberg, in de geweldige beelden zoals een scène waarin Donovan vanuit een raampje ziet wat er op straat gebeurt langs de Muur, in het knappe en gelaagde script van de gebroeders Coen ('Fargo', 'No country for old men') en natuurlijk de fantastische acteerprestaties van met name Hanks en Rylance. Tom Hanks is dé perfecte acteur om een gewone man te spelen van wie je tegelijkertijd accepteert dat hij iets buitengewoons doet. Historisch en actueel 'Bridge of spies' is grappig, dramatisch, gebaseerd op feiten en laat zien hoe grote mogendheden elkaar met fluwelen handschoenen tegemoet treden. Ook toont de film hoe in dergelijke situaties één man een groot verschil kan maken. De film duurt bijna tweeënhalf uur, maar voelt ondanks het ontbreken van achtervolgingen of stunts als een solide thriller van anderhalf uur. Bovendien speelt de film weliswaar in 1957, maar voelt hij nergens ouderwets of stoffig. Sterker, de film ademt een ongekende actualiteit, nu de spanning tussen de Russen en het Westen weer langzaam toeneemt. 'Bridge of spies' is een van de beste films van dit jaar en verdient het om een klassieker te worden.

Vandaag op TV