TV Krant

De ontsnapping (2015)


dr_02.jpg
'De ontsnapping' naar het boek van Heleen van Royen balanceert knap tussen drama met een hoofdletter D en platte humor over dwergen en plastische chirurgie.
Julia (Isa Hoes) is vastgelopen in haar leven. In enkele korte scènes zien we hoe ze kalmerende pillen slikt, lusteloos voor zich uit staart, haar leven leeft volgens een groot planbord en hoe haar seksleven met Paul (Kees Boot) elke spanning ontbeert. Dan neemt ze een beslissing en verdwijnt in het holst van de nacht naar Portugal. Daar wil ze even helemaal tot zichzelf komen, maar Julia verliest zichzelf juist in drank, seks en liefde, terwijl we in flashbacks zien waaraan Julia eigenlijk probeert te ontsnappen.

Alle kanten op
Net als het boek gaat de film alle kanten op. Van diep emotionele momenten die vooral in de flashbacks zitten tot ?" gelukkig slechts enkele ?" flauwe grappen. Die gaan bijvoorbeeld over twee dwergen die in het bed van Julia belanden en een te eerlijke plastisch chirurg. Het lijkt een bijna onmogelijke opgave om die twee uitersten te verbinden, maar 'De ontsnapping' slaagt er wonderwel in. Dat komt door het prima spel van alle acteurs. Met name hoofdrolspeelster Isa Hoes weet zowel de somberheid als de tijdelijke ontsnapping door drank en seks met gigolo Romeo (Edwin Jonker) overtuigend uit te dragen.

Weidse vergezichten
Daarbij wordt Hoes geholpen door de flashbacks met Abbey Hoes als de jongere Julia (Abbey lijkt echt wel een jongere versie van Isa Hoes) en Matthijs van de Sande Bakhuijzen als haar broer. Die scènes uit het verleden zorgen voor de fundering onder het verhaal, dat anders was blijven steken in een weinig originele film over een midlifecrisis. Regisseur Ineke Houtman weet met simpele ingrepen het verhaal extra te kleuren. De eerste minuten zijn daadwerkelijk klein en haastig in beeld gebracht, zodat we begrijpen dat hoofdrolspeelster Julia zich benauwd en opgesloten voelt. Na de lange en vermoeiende autorit, ontvouwt het weidse landschap van de Algarve zich vervolgens in volle glorie. Dat draagt extra bij aan het gevoel van vrijheid dat Julia ervaart. Ook de vele beelden van een wekker met een tijdstip in de vroege ochtend bewijzen later hun waarde. Maar daarover kunnen we verder weinig kwijt zonder deels de plot te verraden.

Rik Mayall
Een minder belangrijke, maar wel opvallende rol is er voor Rik Mayall. De film is zelfs aan hem opgedragen omdat de Britse acteur kort na zijn opnamen voor deze film op 56-jarige leeftijd overleed. Na een rondje joggen, kreeg de Brit een fatale hartaanval. Mayall speelt de eigenaar en verhuurder van de luxe Portugese villa die Julia huurt om tot rust te komen. Wat vadsig en opmerkelijk rustig acterend doet Mayall alleen met zijn priemende ogen nog denken aan de wilde, schreeuwerige Rick uit de tv-serie 'The young ones'. Mayall heeft maar een bijrol, maar hij zorgt wel voor wat luchtigheid in een film die verder vooral overtuigt door het sterk geacteerde drama.

Vandaag op TV