TV Krant

J. Kessels (2015)


kessels.png
‘J.Kessels’ opent op 23 september het Nederlands Film Festival. Het is een absurdistische roadtrip, waarin de zoektocht naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar centraal staat.

Vijftien jaar geleden was de debuutfilm van regisseur Erik de Bruyn, ‘Wilde mossels’ (eveneens met Fedja van Huêt en Frank Lammers) ook de openingsfilm op het Nederlands Film Festival. ‘Wilde mossels’ won twee Gouden kalveren, benieuwd hoe het ‘J. Kessels’ zal vergaan! De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van P.F. Thomése. Het gaat over de schrijver Frans (Van Huêt) die samen met zijn literaire personage J. Kessels (Lammers) op zoek gaat naar de vreemdgaande frikadellenhandelaar Boontje (Ruben van der Meer).

Smoezelig
‘J. Kessels’ is een magisch realistische film. Net als in de klassieker ‘Amèlie’ uit 2001 gaan de personages ook op een dromerige zoektocht. Maar waar die Franse tegenhanger kleurrijk is en de mooiste plekjes laat zien, voert ‘J. Kessels’ langs scharrige buurtjes, waar het constant miezert. De bedompte straten worden bevolkt door smoezelige mensen, waarbij de ketchup van hun net verorberde frikadel nog in de mondhoeken zit. Deprimerend? Nee! Want Frans en Kessels storten zich met blijmoedige naïviteit en inktzwarte humor in het avontuur, en zoeken bewust de afvoerputjes van de stad op.

Roestbak
Met uiterste zorg is de film vormgegeven. Van de wonderschone openingscredits tot de sfeer van elke locatie. Zo ruikt je haast de sigarettenwalm in hun roestbak van een auto, waarmee Frans en Kessels al kettingrokend van Nederland naar Duitsland toeren.

Charme
Aan wie zijn films overzichtelijk en logisch wil hebben, is ‘J. Kessels’ niet besteed. Maar wie ervoor open staat zal genieten van de rauwe charme, droogkomische één-tweetjes tussen Frans en Kessel en de absurdistische plotwendingen.

Vandaag op TV