TV Krant

Zurich (2015)


F-zurich.png
Zangeres Wende Snijders maakt een opvallend debuut als actrice in de aangrijpende film 'Zurich'. Filmmaakster Sacha Polak verkent in dit psychologische drama de verwerking van verlies en verdriet.

In het eerste deel van 'Zurich', getiteld 'Hund', beweegt hoofdpersoon Nina (Wende Snijders) zich als een gewond dier langs de Duitse snelwegen. Ze lift zwijgzaam mee met vreemde vrachtwagenchauffeurs en belandt in diverse truckers-cafés, zonder wezenlijk contact met andere mensen te maken. Soms klimt ze een podium op om een melancholiek lied te zingen, dan weer kijkt ze vol verdrietig verlangen naar mannen die de hare niet zijn. Met de Duitse trucker Matthias (Sascha Alexander Gersak) trekt ze wat langer op. Ze reist met hem mee en zoekt steun bij hem, zonder zichzelf echt voor hem open te stellen. Uit alles blijkt dat Nina een groot verdriet met zich meedraagt, maar pas in de tweede helft, getiteld 'Boris', wordt langzaam duidelijk wat de oorzaak van haar lijden is. Boris is de naam van Nina's man, eveneens een truckchauffeur. Sven (Barry Atsma) is diens broer, die een groot geheim voor Nina verborgen houdt.

Doelloos rondzwerven
Het is lastig om iets over deze film te schrijven zonder te veel informatie weg te geven. De titel 'Zurich' slaat in elk geval op het Friese plaatsje aan de Afsluitdijk. Het openingsshot van de film toont een auto die naast de weg in het water is beland. Nina staat naast de auto tot haar middel in het water en staart wezenloos naar de weg, waar een jachtluipaard staat. Dit surrealistische beeld is volgens filmmaakster Polak een droombeeld met een betekenis; het verwijst naar iets wat je mist in je leven. Het doelloze rondzwerven van Nina heeft daar duidelijk mee te maken. Polak introduceerde in haar veelgeprezen debuutfilm 'Hemel' ook al zo'n zoekende hoofdpersoon, destijds vertolkt door Hannah Hoekstra. Vervolgens maakte Polak de docu 'Nieuwe tieten', over haar eigen preventieve borstverwijderingsoperatie. Zo kwetsbaar als ze zichzelf daarin opstelde, zo kwetsbaar toont ze ook de vrouwen in haar speelfilms. 'Zurich' is een knap geconstrueerde film, maar zal door zijn afstandelijke aanpak niet iedereen kunnen bekoren.

Vandaag op TV