TV Krant

Wonderbroeders (2014)


Wonderbroeders.jpg
?Van de scheppers van 'De Marathon'? staat er groot op de poster van 'Wonderbroeders', een film over vijf kloosterbroeders in financiële nood. Maar het warme, grappige sfeertje van die prijswinnende productie ontbreekt. Door die hoge verwachtingen stelt de film teleur.

'De marathon' won vorig jaar de publieksprijs op het Nederlands Film Festival en werd ook door filmcritici in het zonnetje gezet. Dat is behoorlijk uitzonderlijk en geeft aan dat de film bij iedereen in de smaak viel. Helaas is 'Wonderbroeders' geen 'De marathon'. De film probeert hetzelfde vriendensfeertje op te roepen, met vijf broeders in een enorm groot klooster die elkaar al heel lang kennen. Maar het blijft een soort amusante verkleedpartij en de grappen zijn niet sterk genoeg.

Bloedend Jezusbeeld
Het verhaal stelt ook teleur. De broeders moeten voorkomen dat hun klooster een welnesscentrum wordt en het komt dus als geroepen dat hun Jezusbeeld begint te bloeden. Van de ene op de andere dag wonen ze in een drukbezocht bedevaartsoord en hoeven ze niet te verhuizen naar de Vlaamse orde waar niet gepraat
mag worden.

Vermakelijk maar onevenwichtig
'Wonderbroeders' kent grappige momenten die vooral in de dialogen van Martin van Waardenberg en Ton Kas zitten. Het tempo is echter te onevenwichtig. De ene keer worden scènes lang uitgesponnen, een volgende keer raast het verhaal in sneltreinvaart voort. 'Wonderbroeders' is vermakelijk, maar mist pit en een goed verhaal. Daarin speelt onbewust de verwachting van de kijker mee. 'De marathon' was een geweldige film en alleen al door die titel te noemen wordt de lat behoorlijk hoog gelegd. Een film van gelijke kwaliteit was echt een wonder geweest.

Vandaag op TV