TV Krant

Aanmodderfakker (2014)


mm_02.jpg
Met een drietal Gouden Kalveren werd de komedie 'Aanmodderfakker' onlangs de grote winnaar op het Nederlands Film Festival. De eeuwige student Thijs heeft moeite volwassen te worden en verantwoordelijkheid te nemen.

Wanneer de 32-jarige student Thijs (Gijs Naber) 's nachts met z'n zatte kop door het park fietst, loopt zijn ketting eraf. Terwijl hij aan het rijwiel staat te prutsen valt er een boom voor hem over de weg. En die boom is niet het enige obstakel waar Thijs omheen loopt. Thijs is een onvolwassen luiaard, die niet studeert, maar liever gaat stappen. Zijn post gooit hij ongeopend in een la, zijn was laat hij doen door zijn zus Simone (Anniek Pheifer) en eten krijgt hij in handige tupperwarebakjes mee van zijn moeder (Joke Tjalsma). Met het geld dat zijn moeder hem toestopt en wat hij met zijn bijbaantje in de M-Markt verdient, kan hij zich net voldoende bier en pizza veroorloven om zijn luie leventje voort te zetten. Dan ontmoet hij bij zijn zus thuis de zestienjarige oppas Lisa (Roos Wiltink). Zij is intelligent, ijverig en uiterst ambitieus; ze wil cum laude haar eindexamen halen zodat ze in Oxford kan gaan studeren. Thijs raakt door zijn tegenpool gefascineerd, bezoekt haar op haar oppasadresjes, en loopt daarbij hard met zijn neus tegen de realiteit aan.

De eeuwige student is door de politiek uitgebannen, maar komt in de zeer geestige film 'Aanmodderfakker' weer glorieus tot leven. De herkenbaarheid van veel situaties maken deze film tot venster en spiegel tegelijk; wie kent er niet zo'n lamzak die alle kansen krijgt, maar door zijn lamlendigheid zijn eigen glazen ingooit en er niet in slaagt iets van z'n leven te maken? Filmmaker Michiel ten Horn debuteerde vorig jaar met zijn speelfilm 'De ontmaagding van Eva van End' en kreeg van alle kanten lof toegezwaaid. Hij werd zelfs vergeleken met de Amerikaanse filmmaker Wes Anderson ('Moonrise kingdom'). 'Aanmodderfakker' vertelt een duidelijker verhaal dan z'n voorganger en is nóg grappiger. De humor schuilt in de rare personages (de huisgenoot), de dialogen (veel fucks), de situaties (het traphekje) en de 'running gags' (tupperware, bier over het toetsenbord). En Gijs Naber zet de perfecte Thijs neer in de beste Nederlandse film van dit jaar.

Vandaag op TV