TV Krant

Muppets most wanted (2014)


f-muppets_most_wanted.png
In ‘Muppets most wanted’ neemt de criminele kikker Constantine de plaats in van Kermit, en onze groene held zelf wordt in een Siberisch strafkamp gestopt. Maar zijn mede-Muppets laten het hier niet bij zitten in deze fijne feelgoodfilm.

Kermit de kikker, Miss Piggy en de rest van de Muppets hadden in 2011 hun comeback in de bioscoop met ‘The muppets’. Bij een comeback verwacht je dat het concept aangepast wordt aan de huidige tijd. Maar de poppen bleken geen spat veranderd sinds hun allereerste verschijning in ‘The muppet show’ medio jaren 70. Qua uiterlijk (de ‘pop’-muzikanten hebben nog steeds het lange haar, psychedelische brilletjes en outfits die helemaal hip waren… in 1976) maar ook wat levensvisie betreft. De maatschappij mag dan zijn verhard en verzakelijkt, de Muppets blijven de blije, hippieachtige wezens die geloven in het goede in mens.

Blijheid
Kritiek op hun naïviteit werd in ‘The muppets’ slim ondervangen door de poppen zelf grapjes te laten maken over het feit dat ze geen ontwikkeling doormaken. En ‘Muppets most wanted’ trekt deze lijn door. Elke te verwachten kritische opmerking pareren ze door er zelf over te beginnen. Zo start de film met het lied ‘We’re doing a sequel’, over het feit dat Hollywood succesnummers altijd uitmelkt met een vervolg. Het is cynisme, maar dan verpakt in de Muppets-blijheid: het is een groots opgezet, vrolijk musicalnummer, met gastbijdragen van Lady Gaga en Tony Bennett.

Op de hak
Met de liedjes en de gastbijdragen zit het sowieso wel goed. De meeste nummers zijn geschreven door Bret McKenzie, die de Oscar voor Beste song won voor ‘Man or Muppet’, uit de vorige film. Voor ‘Muppets most wanted’ levert McKenzie o.a. een parodie op een Celine Dion-nummer aan, getiteld ‘Something so right’. Bombastisch, met een gezwollen tekst en veel zuchtende uithalen. De Canadese zangeres is zo sportief om dit nummer zelf te zingen, in een erg komisch duet met Miss Piggy. Dion is niet de enige die zichzelf zo op de hak neemt. De sterren buitelen over elkaar heen, soms voor cameo’s die nog geen paar seconden duren. We zagen o.a. Hugh Bonneville, Sean Combs, Zach Galifianakis, Josh Groban, Salma Hayek, Tom Hiddleston, James McAvoy en Christoph Waltz langskomen, en allen zijn ze niet te beroerd om de spot te drijven met hun imago.

Dekmantel
In ‘Muppets most wanted’ boekt de louche artiestenmanager Dominic Badguy (Ricky Gervais) de Muppets voor een Europese tournee. Deze Badguy blijkt echter de compagnon te zijn van Constantine, een criminele kikker die als twee druppels water op Kermit lijkt (afgezien van een moedervlek). Via slinkse wijze neemt Constantine de plek van Kermit in, en Kermit zelf wordt opgesloten in een Siberisch strafkamp. Constantine en Badguy willen de Muppet-tour als dekmantel gebruiken om in elke Europese stad iets kostbaars te stelen. Maar de overige Muppets merken langzaam dat er iets niet in de haak is…

Land van herkomst
Voor ‘Muppets most wanted’ reizen Kermit en consorten door Europa, en doen Berlijn, Madrid, Dublin en Londen aan. Alle vooroordelen over de inwoners komen langs. Neem nu de Franse Interpolagent, die een belangrijke rol speelt in de film. Om maar geen misverstanden over zijn land van herkomst te laten bestaan, heet hij Jean Pierre Napoleon (gespeeld door Ty Burrell), heeft een vet accent en is een mix van alle Franse inspecteurs die we kennen, van Clouseau tot Poirot. Ook een vet accent, maar dan Russisch, heeft Nadya (Tina Fey), de gevangenisbewaarder van het Siberische strafkamp waar Kermit in verzeild raakt. En dat kamp is alles wat je je erbij voorstelt: Grauwe barakken die constant gegeseld worden door striemende wind en sneeuw. Gelukkig weet Kermit de boel wat op te vrolijken door de musicalclub van het strafkamp nieuw leven in te blazen.

Rotsvast vertrouwen
Het is onzin, maar vrolijke onzin. En met zoveel enthousiasme opgevoerd dat je er vanzelf in meegaat. Zelfs grappen die je van een kilometer ver ziet aankomen missen hun doel niet. Slechterik Dominic Badguy (een hilarische Ricky Gervais) geeft zijn kaartje aan de Muppets. “Dominic Bad Guy?” leest Scooter wantrouwend. Dominic reageert ad rem: “Nee, je spreekt het uit op zijn Frans: Badgéé.” ‘Oh, dan is het goed’ zie je de Muppets denken, en ze leggen vol vertrouwen hun lot in zijn handen. Die naïviteit kenmerkt de Muppets nu al bijna veertig jaar. Maar dat heeft ook iets moois: een rotsvast vertrouwen in de mens. En voor de kijker is het niet irritant, omdat je weet dat het in een Muppetfilm uiteindelijk allemaal weer goed komt. Wat dat betreft zijn de Muppets een wonderlijk fenomeen: als een hippiecommunie prediken ze blijheid, vriendschap en liefde. En het mist zijn uitwerking niet, want het zien van ‘Muppets most wanted’ maakt je vrolijk.

Vandaag op TV