TV Krant

Spies & Glistrup (2014)


f-spies_glistrup.jpg
De Deense film 'Spies & Glistrup' kreeg in Canada de titel 'Sex, drugs & taxation' mee. Deze biografische film over een bekende Deense zakenman staat dan ook bol van seks, drugs, humor, drama en financiële trucs.
Een verwarde, bejaarde man probeert de gevangenis uit te lopen en raaskalt iets over z'n parlementszetel die hij terug wil. Bewakers brengen deze Mogens Glistrup (Nicolas Bro) rustig terug naar zijn cel. Wat volgt is een terugblik op zijn leven. De jonge Glistrup is eind jaren vijftig een eerzame financieel adviseur die onder meer werkt voor zijn oude vriend Simon Spies (Pilou Asbaek), die een kleine reisorganisatie leidt. Via een slinkse truc en een portie blufpoker helpt Glistrup zijn vriend om een vliegtuigmaatschappijtje in handen te krijgen. Zo kan Spies onafhankelijk van anderen de groeiende schare toeristen goedkoop naar Mallorca brengen. Het geld stroomt binnen en Spies weet wel hoe hij dit moet verbrassen: drank, hoeren, feesten, drugs en wat de jaren zestig en zeventig nog meer te bieden hadden. Glistrup blijft lange tijd het financiële genie achter het succes van Spies. De twee halen de dolste streken uit en geld speelt geen rol. Glistrup weet het bedrijf in een nulprocent-belastingschijf te krijgen, maar wanneer hij daarover op tv vertelt start justitie een onderzoek.

Onvergetelijke film
Het geportretteerde duo in de film heeft het publieke leven in Denemarken danig opgeschud en veranderd. Zakelijk gezien maakte Spies een goedkope zonvakantie mogelijk voor de gemiddelde burger. Moreel gezien verlegde hij aardig wat grenzen met zijn uitspattingen, die in de media breed werden uitgemeten. De film zit vol met bizarre en humoristische scènes en gebeurtenissen. Zo zwaait Spies met een volle erectie naar een gorilla en besluit hij maandenlang niet meer te praten. Glistrup, die keurig getrouwd is, geniet van de welvaart en de vele avonturen, maar blijft de zaken in de gaten houden. De beide hoofdrolspelers zijn enorm op dreef. Nicolas Bro is een ervaren acteur ('The killing', 'War horse'), en Pilou Asbaek is bij ons vooral bekend als spindoctor Kasper Juul in 'Borgen'. Beiden zijn in 'Spies & Glistrup' echter totaal onherkenbaar en kruipen volledig in hun rol. Regisseur Boe levert hiermee een onvergetelijke film af, die nog lang nadien voor een glimlacht zorgt.

Vandaag op TV