TV Krant

The heat (2013)


sandra.jpg
Twee tegenpolen moeten samenwerken in actiecomedy ‘The heat’. Sandra Bullock en Melissa McCarthy zetten dit onwaarschijnlijke duo neer… en het levert een grappigere film op dan verwacht!

Echt leuke comedy’s die om vrouwen draaien, die zijn er eigenlijk nauwelijks. We hebben ‘Sister act’ (1992), ‘Mean girls’ (2004)… en dat was het wel zo’n beetje. De enige oprecht komische vrouwenfilm van de laatste jaren is ‘Bridesmaids’ (2011). Geregisseerd door een man, maar deze Paul Feig voelde feilloos aan hoe hij zijn vrouwenensemble moest laten schitteren. Feig heeft nu ook ‘The heat’ geregisseerd, met een hoofdrol voor zijn ‘Bridesmaids’-muze Melissa McCarthy (die voor haar rol van stoere bruidsmeid Megan een Oscarnominatie in de wacht sleepte). Hij koppelt haar aan een ander komische koningin: Sandra Bullock.

Drugsbaron
De New Yorkse FBI-agent Sarah Ashburn (Bullock) is een kei in haar werk, maar haar arrogantie en tomeloze ambitie maken Sarah niet populair bij collega’s. In haar jacht op een drugsbaron belandt ze in Boston, het werkgebied van de ruwe bolster politieagent Shannon Mullins (McCarthy). ze vliegen elkaar continu in de haren, tot ze inzien dat hun verschillen juist een voordeel zijn om de drugsbaron te pakken te krijgen.

Typetje
We hadden onze twijfels bij het samenvoegen van de twee actrices. McCarthy (die tv-kijkers nog kennen als Sookie St. James in ‘Gilmore girls’) kan heel leuk zijn, maar ze heeft haar eigen glazen ingegooid door een paar films achter elkaar hetzelfde typetje te spelen: het dikkertje met de grote bek (zie ‘Bridesmaids’, ‘Identity thief’, ‘The hangover part III’). Dat werd dus wat voorspelbaar. En Sandra Bullock is vooral te zien in aardige, maar wel wat brave en veilige romantische comedy’s. Je weet precies wat je van de dames kan verwachten, en dat kan ook weer niet de bedoeling zijn.

Viswijf
Maar wat blijkt? Ze weten ons beiden te verassen. Ja, McCarthy personage heeft weer een grote bek, maar de zinnen die over haar lippen rollen zijn geïnspireerd en scherp. Geen gemakzuchtig geschreeuw dus. En Bullock horen we… vloeken?! Hebben we de actrice ooit ergere scheldwoorden horen uiten dan een voorzichtig ‘shit’? In ‘The heat’ geeft ze haar innerlijke viswijf ruim baan. ‘Fuck dit’ en ‘fuck dat’, en alle andere scheldwoorden die je niet snel in een familiefilm langs hoort komen. Zo zwart op wit klinkt dit als goedkoop scoren, maar het is oprecht grappig om Bullock zo tekeer te horen gaan. En is het ook haar klasse als komisch actrice om het dusdanig te timen dat ze er ook de maximale lach uithaalt.

Lethal weapon
‘The heat’ is geen romantische comedy; het is een vrouwelijke versie van actiecomedy’s als ‘Lethal weapon’ of ‘Rush hour’; een buddy-movie met borsten. En die twee buddy’s zijn in het begin uiteraard tegenpolen van elkaar. ‘The heat’ verloop volgens het vaste stramien van het buddy-movie genre: eerst wordt er ingezoomd (en gelachen) om hun verschillen, dan zie je ze langzaam naar elkaar toegroeien om uiteindelijk met gebundelde krachten achter de bad guys aan te gaan.

Memorabel
Niks nieuws en verrassends op dat vlak. Maar frisse grappen en goed opgezette komische situaties voorkomen dat het als een invuloefening voelt. ‘The heat’ is niet lui, het leunt niet achterover om de chemie tussen de twee actrices al het werk te laten doen. De hele film door komt het script met puntige grappen en absurde situaties. De scène waarin de crimineel aan zijn benen over een reling wordt gehangen om informatie te ontfutselen, hebben we eerder gezien. Maar dat de agenten die crimineel niet meer kunnen houden en hij alsnog naar beneden valt, (gelukkig niet al te ver, en zijn eigen auto breekt de val) is een leuke twist. En twee langere scènes zijn nu al memorabel. Eentje in een nachtclub, waarbij Ashburn een telefoon moet ontfutselen van een slechterik. Eerst wordt ze ‘opgepimpt’ door Mullins door haar kleren ultrakort te scheuren (en Mullins zich verbijstert over de billen-corrigerende onderbroek van Ashburn) om vervolgens zich door een haag van dames heen te dansen om bij hem in de buurt te komen. De tweede is als de dames nader tot elkaar komen tijdens een nacht lang doorhalen in een café. Teveel uitleg zou de grap bederven, je moet het zien.

Improvisatie
Beide actrices gooien zich helemaal in hun rol, en zijn niet te ijdel zichzelf voor gek te zetten, waardoor de op zich al leuke situaties nog grappiger worden. Er wordt merkbaar geïmproviseerd. In de meeste gevallen komt dit de grap alleen maar ten goede, al slaan de actrices (vooral McCarthy) soms iets teveel door, wat de vaart uit de film haalt. En alle humor kan niet verbergen dat het plot rond de slechterik aan de dunne kant is. Maar dit nemen we graag op de koop toe, want voor het overgrote deel is ‘The heat’ een film die veel leuker en verrassender is dan je zou verwachten.

Vandaag op TV