TV Krant

Broken (2013)


broken.jpg
Debuterend regisseur Rufus Norris levert met 'Broken' een gedegen sociaal drama af, in de goede Britse traditie van Ken Loach en Mike Leigh. Opvallend is de knappe rol van de jonge Eloise Laurence. De elfjarige Emily (Eloise Laurence), die door iedereen Skunk wordt genoemd, loopt in een rustige buitenwijk door haar straat.

Ze maakt een praatje met haar overbuurjongen Rick Buckley (Robert Emms), een volwassen maar wat simpele jongen. Dan komt buurman Bob Oswald (Rory Kinnear) aanlopen, die als bij toverslag genadeloos op Rick begint in te slaan. De reden hiervoor wordt al snel duidelijk. Bobs oudste tienerdochter heeft namelijk, om haar eigen losbandigheid voor haar vader te maskeren, het smoesje verzonnen dat ze is misbruikt door Rick. Dit onterechte pak slaag zet een keten van gebeurtenissen in gang die elk van de drie betrokken families diep zal raken. Skunk staat op het punt naar de brugklas te gaan en worstelt met de nasleep van de burenruzie. Haar liefhebbende en zeer redelijke vader Archie (Tim Roth) probeert de boel nog te sussen, maar wordt door Bob vierkant uitgelachen. Intussen maken Bobs dochters de situatie alleen nog maar erger.

Prettige personages

De Brit Rufus Norris heeft de laatste jaren gewerkt als gerenommeerd theaterregisseur. Zijn eerste speelfilm 'Broken' is een verfilming van het gelijknamige boek van Daniel Clay. Het resultaat mag er zeker zijn, mede dankzij het knappe acteerwerk en de ingenieuze montage, waarbij de chronologie af en toe is losgelaten om bepaalde gebeurtenissen te laten plaatsvinden en daarna pas de aanloop ertoe te tonen. Dit verhoogt enkele malen heel effectief het verrassingselement. De situaties worden realistisch neergezet, zoals de verbroken relatie van nanny Kasia en de pesterijtjes op school. Alleen aan het eind komt er wel veel ellende tegelijk bij elkaar. Ondanks het wat overdreven dramatische slot is 'Broken' een fijne film, met een aantal sympathieke personages en enkele komische scènes, zoals die waarin Skunk een banaan als telefoon gebruikt.

Vandaag op TV