TV Krant

Just go with it (2011)


JustGoWithIt_poster-1.jpg
Om de vrouw van zijn dromen te veroveren, vertelt plastisch chirurg Danny (Adam Sandler) in ‘Just go wth it’ een klein leugentje. Om haar daarna te behouden volgen de leugens en halve waarheden elkaar in zo’n rap tempo op, dat Danny zelf niet meer weet wat waar is!

Danny (Adam Sandler) komt er op de ochtend van zijn bruiloft achter dat zijn aanstaande hem bedriegt. Hij annuleert het huwelijk, en wil zijn verdriet verdrinken in de kroeg. Hier krijgt hij al snel aansprak van een mooie vrouw. Aangezien Danny toevallig zijn trouwring draagt ziet ze hem niet als een potentiële stalker. Na een fijn gesprek belanden ze uiteindelijk in haar bed. Vanaf dat moment gebruikt Danny de trouwringtruc jarenlang: hij beweert dat hij is getrouwd en zijn vrouw hem als voetveeg behandelt. Zijn veroveringen willen hem maar wat graag een nacht lang van zijn misère afhelpen. Maar het keert zich tegen Danny als hij de knappe Palmer (Brooklyn Decker) ontmoet, want zij wil pas wat met hem beginnen als hij is gescheiden. Danny haalt zijn assistente Katherine (Jennifer Aniston) over om zich voor te doen als zijn bijna ex-vrouw, en haar kinderen als hun gezamenlijke kroost. Dingen lopen gierend uit de hand als Palmer regelt dat ze ‘gezellig’ met zijn allen op vakantie naar Hawaii gaan.

Duidelijke focus
‘Just go with it’ een stuk beter dan de vorige Adam Sandler-film, ‘Grown ups’. De makke van die film was dat hij alle leeftijden wilde behagen. De grappen mikten krampachtig op jong en oud, maar misten hierdoor doel. Toch was ‘Grown ups’ met een opbrengst van 260 miljoen dollar het grootste succes voor Sandler tot nu toe. Godzijdank heeft hij zich hierdoor niet laten verleiden om weer zo’n behaagzieke, smoelloze film te maken. ‘Just go with it’ richt zijn pijlen puur op volwassen humor. Een wijs besluit. De film is regelmatig aartsflauw, maar heeft, door zijn duidelijke focus op een wat ouder publiek, genoeg momenten waarom wél gelachen kan worden. En ‘Just go with it’ heeft een stevigere basis dan de meeste Sandler-films. Het is gebaseerd op ‘Cactus flower’, een erg aangename comedy uit 1969 met Walter Matthau in de Sandler-rol.

Improviseren
Adam Sandler en regisseur Dennis Dugan kunnen lezen en schrijven met elkaar. Dit is de zesde film van het duo (zie de vorige vijf in de Take 5 naast deze recensie) en nummer zeven (‘Jack and Jill, waarin Sandler een tweelingbroer- én zus speelt) komt later dit jaar uit. Wat de regisseur en de acteur doen tijdens filmen zijn zogeheten ‘comedy jam sessions’: Dugan laat de camera draaien, terwijl Sandler en co. er op los improviseren. Later worden dan de beste stukjes gebruikt. Het mooie van deze methode is dat er een bepaalde losheid in de film zit. Het lijkt soms of er spontaan iets grappigs wordt verzonnen... wat dus ook vaak het geval is. De meest hilarische momenten uit de film komen zo tot stand. Zoals de lunch waarbij Danny zijn ‘bijna ex-vrouw’ Katherine aan Palmer voorstelt. Danny en Katherine doen poeslief maar geven elkaar met opmerkingen steeds harde stoten onder de gordel. Je ziet dat ze niet weten wat de ander voor vileins gaat zeggen, wat oprechte verrassing op hun gezichten tovert.

Niet leuk
Soms gaat het mis. Danny’s neef Eddie (Nick Swardon) gaat mee naar Hawaii als Katherine’s zogenaamde nieuwste vlam. Hij besluit zichzelf voor te doen als Dolph Lundgren (‘Niet de acteur’), een Oostenrijkse schapenhandelaar. Op het moment dat Eddie met een snerpend Oostblokaccent en dikke bril met het typetje begint, gaan bij de kijker al de alarmbellen rinkelen: dit is niet leuk. En dit gaat ook niet meer leuk worden. Helaas krijgen we dan toch lang uitgesponnen scènes met Eddie, onder andere een waarin hij een schaap probeert te reanimeren. Een accent die wél is geslaagd is die van Katherine’s dochtertje Maggie (Bailee Madison). Maggie wil graag actrice worden, en meet zich een Engelse tongval aan bij de ontmoeting met ‘stiefmoeder’ Palmer. Het geaffecteerde Shakespeare-Engels doet de 11-jarige Amerikaanse erg goed en grappig.

Op de hak
Nicole Kidman is te zien in een vermakelijk bijrolletje als Devlin, een jaloerse oud-klasgenote van Katherine. Bij het kijken naar de film begrijp je wel waarom ze heeft toegezegd. De simpele humor moet als een vakantie zijn voor iemand als Kidman, die we vooral kennen van zware drama’s. Hier mag ze lekker gek doen. Haar wat ijskonijnerige imago neemt Kidman leuk op de hak door precies zo’n type vrouw te spelen. Devlin is geobsedeerd door succes, en wilmet alles wil winnen van Katherine. Hierdoor verandert een onschuldige Hawaiiaanse hula-danswedstrijd in een bijna tot botbreuken leidend geheupschud en een tsunami aan golfbewegingen met de armen. Natuurlijk is het overdreven; de hele film door wordt met gek doen geprobeerd ons aan het lachen te maken. Maar dat weet je bij een Adam Sandle- film. Dus als je erheen gaat: laat je kritische blik buiten de deur en just go with it.

Vandaag op TV