TV Krant

What to expect when you're expecting (2012)


EXPECT.jpg
‘What to expect what you’re expecting’ laat zien dat met de komst van een baby, ook de vader en moeder worden ‘geboren’. De film volgt vijf stellen op hun hobbelige pad naar het ouderschap.

Het krijgen van een kind is voor iedereen weer een ander avontuur. Wendy (Elizabeth Banks) wil zo graag moeder worden, dat ze al opvoedboekjes schrijft voordat ze zwanger is. En fotografe Holly (Jennifer Lopez) stort zich enthousiast in een adoptieprocedure, met frisse tegenzin gesteund door haar man, die nog niet weet of hij al vader wil worden. Het gedisciplineerde leventje van fitnesscoach Jules (Cameron Diaz) raakt danig in de war door haar opbollende buik, en verkoopster Rosie (Anna Kendrick) probeert na een iets te geslaagde one-night-stand een band op te bouwen met de toekomstige vader van haar ongeboren kind.

Zwangerschapsbijbel
Toen Heidi Murkoff in 1984 zwanger was van haar eerste kind, miste ze een goed boek met handige tips dat haar door de negen maanden kon loodsen. Dus besloot ze er zelf maar een te schrijven. Dat werd ‘What to expect when you’re expecting’ (in Nederland uitgebracht als ‘In verwachting. Wat kun je verwachten?’). Het boek geldt nog steeds als dé zwangerschapsbijbel; maar liefst 93 procent van alle aanstaande moeders in de Verenigde staten leest het. Murkoff melkt het succes slim uit met een hele rits aan ‘What to expect’-boeken, waaronder hoe het eerste jaar, het tweede jaar én de peuterjaren zullen vergaan (uiteraard zijn dit drie aparte delen).

Gierende hormonen
Een bestseller schreeuwt om een verfilming. Maarja, dat is bij ‘What to expect’ wat lastig. Het boek heeft geen rode lijn, het is puur gevuld met tips over wat je kan verwachten. Maar wat kun je verwachten van de film? Het lift mee op de herkenbaarheid van de titel, maar voert verder vijf fictieve stellen op, die dan wel weer door de fases gaan die in het boek beschreven worden: Gierende hormonen, veel plassen, grotere borsten, overgeven, en hoe de mannen daar allemaal om mee gaan. Dit kan heel flauw uitpakken, en de scènes met de mannen zijn dat helaas ook. De mannen die al vaders zijn cruisen als een soort commando-eenheid met hun koters door het park. Maar de heren zijn niet grappig, de baby’s niet schattig en het gebabbel over het vaderschap voelt geforceerd.

Puntig script
Gelukkig kunnen we melden dat de rest van ‘What to expect’ verrassend verteerbaar blijkt, ook voor mannelijke kijkers. De Britse regisseur Kirk Jones (‘Nanny McPhee’) waakt ervoor om de film dicht te glazuren met zoet Amerikaans sentiment. Regelmatig zijn de beelden warm en lief, maar net als de kijker op een roze wolk wil opstijgen komen er nare complicaties om de hoek kijken. Een miskraam, een ontslag en een toekomstige vader met koudwatervrees. Verder stelt de film het verhaal boven de acteurs. Het puntige script trekt niemand van de vijf stellen voor, en weet –heel knap- elk van die verhaallijnen interessant genoeg te houden.

Irritant perfect
Een lichte favoriet van ons is de gelijktijdige zwangerschap van schrijfster Wendy (Elizabeth Banks) en haar piepjonge schoonmoeder Skyler (Brooklyn Decker). Het zwanger zijn valt Wendy, die dacht dat het één grote roze wolk zou worden, zwaar tegen. Opvliegers, zweten, scheten, slecht zittend corrigerend ondergoed… Op begrip van Skyler hoeft ze niet te rekenen, want die heeft een irritant perfecte zwangerschap. Nauwelijks een buikje, energie voor tien en een sexy uitstraling waar je u tegen zegt (slim om hier badpakkenmodel Decker voor te casten). Die ongelijke strijd wordt erg komisch uitgespeeld, net zoals de moedergevoelens die Skyler heeft voor Wendy’s man Gary (Ben Falcone). Ze noemt hem constant ‘mijn zoon’, ook al is hij 15 jaar ouder.

IJdeltuiterij
De overige dames en hun perikelen zijn ook de moeite waard. Cameron Diaz is na een paar mindere comedy’s weer eens oprecht grappig, Anna Kendrick is aandoenlijk en zelfs Jennifer Lopez is te pruimen als fotografe die heel graag wil adopteren. Al verdenken wij de actrice van enige ijdeltuiterij: ze ziet er uit of ze net uit een videoclip is gelopen, en het zou ons niets verbazen als La Lopez per se de adoptiemoeder wilde spelen, om te voorkomen dat ze met een onaantrekkelijke bolle buik moest lopen. De paden van deze vrouwen en hun partners kruisen elkaar op informele wijze. Rosie is het nichtje van Skyler, die Holly inhuurt voor een fotosessie, en alle dames kijken naar de finale van ‘Dancing with the stars’, waar ze verbijsterd zien hoe de kersverse winnares Jules haar trofee onderkotst (en er zo achter komt dat ze zwanger is). Onze verwachting was dat ‘What to expect when you’re expecting’ een zware bevalling zou zijn, maar dat valt dus reuze mee. Integendeel, er is een leuke film geboren.

Vandaag op TV