TV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV KrantTV Krant

Koningsdag

Van waterloodag tot oranjebitter


De koninklijke familie viert Koningsdag in Doetinchem, en in het hele land viert de bevolking het feest mee. Waar komen alle tradities zoals oranjebitter, tompoezen en de vrijmarkt vandaan?

Oranjebitter

Dit is een typisch koningsdagdrankje en het is niet alleen toepasselijk vanwege de knaloranje kleur. Vier eeuwen geleden ontstond de likeur om de overwinningen van Frederik Hendrik, prins van Oranje, te vieren.

Koningsdag

Sinds 1815 is er al een nationale feestdag. Op Waterloodag (18 juni) vierde Nederland destijds de overwinning op Napoleon. Het koningshuis was er al bij betrokken. Koning Willem I organiseerde harddraverijen en reikte een gouden zweep uit. Vanaf 1885 volgde Prinsessedag op 31 augustus, de verjaardag van prinses Wilhelmina. Nadat haar vader, koning Willem III overleed, werd Wilhelmina koningin en veranderde de naam in Koninginnedag.

Oranje tompoes

De verkoop van tompoezen explodeert in de dagen rondom Koningsdag. Het lastig te eten gebakje is enorm populair geworden sinds de geboorte van Willem-Alexander. De koninklijke familie vierde dat niet alleen met beschuit met blauwe muisjes, maar ook met oranje tompoezen. Sindsdien viert heel Nederland dat mee.

 

Het hele artikel leest u in de gids van week 17. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt eenvoudig abonnee worden door te klikken op het kopje 'word abonnee' bovenaan deze pagina.

NPO 1 | 10.45 uur