TV Krant

MUZIEK

Eurovisie songfestival 2024


Vanavond gaat het dak gaat eraf in de Malmö Arena in Malmö, want dan vindt de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. De presentatie is in handen van actrice Malin Åkerman en comédienne Petra Mede. Mede presenteerde het songfestival ook al in 2013 en 2016. In de finale staan 26 landen. Twintig ervan kwalificeerden zich via de halve finales, Zweden als gastland doet rechtstreeks mee aan de finale en de overige vijf - Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië - zijn van de partij omdat ze veel meebetalen aan de organisatie.

Pittig ritme

Frankrijk stuurt de zoetgevooisde zanger Slimane, die zijn ziel en zaligheid legt in ‘Mon amour’: een hartverscheurende ballade waarbij het lastig wordt de ogen droog te houden. Voor Duitsland zingt Isaak het solide popnummer ‘Always on the run’. Italië probeert het met ‘La noia’, gezongen door Angelina Mango. Het op Colombiaanse dans en muziek gebaseerde nummer gaat over het vinden van een ritme dat de dagelijkse sleur doorbreekt. Olly Alexander zingt voor Groot-Brittannië ‘Dizzy’, een leuk electropopnummer met een pakkend refrein.

Dubbele moraal

Spanje vaardigt dit jaar het elektropopduo Nebulossa af. Zij brengen het opzwepende ‘Zorra’, dat onder feministen in eigen land voor opschudding zorgde. De titel betekent in het Spaans ‘slet’ of ‘bitch’ en het duo wil met het nummer - dat al als ‘slettenlied’ bekendstaat - een statement maken tegen de dubbele moraal die een vrouw met veel liefdesavontuurtjes ondervindt. Zij wordt vaak voor slet uitgemaakt, terwijl een man die hetzelfde doet vergoelijkend ‘boefje’ wordt genoemd. De Spaanse premier liet weten groot fan te zijn van dit soort liedjes en de Spaanse minister van Gelijkheid zegt: “‘Zorra’ is een leuk liedje dat stereotypen doorbreekt.”

ZATERDAG 11 MEI | NPO 1 | 21.00 uur