TV Krant

VOETBAL

Oefenduel Duitsland - Nederland


Nederland speelt vandaag een oefenwedstrijd tegen Duitsland als voorbereiding op het EK  dat in juni begint. Een overzicht van een beladen derby met veel geschiedenis en meerdere incidenten

1974 WK-Trauma

Oranje maakte op het WK grote indruk en waande zich al kampioen. Maar in de finale tegen gastland West-Duitsland speelde Johan Cruijff ver onder zijn niveau. De Nederlanders gaven achteraf de schuld aan de ophef die het Duitse blad Bild gecreëerd had met een verslag van een zwembaduitje van Nederlandse spelers met naakte vrouwen. De Duitsers wonnen mede dankzij een discutabele penalty.

1978 Afscheidswedstrijd verpest

Tijdens de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff werd extra zout in de wonden gewreven. De Duitsers vonden dat ze slecht ontvangen waren door Ajax. Daarnaast was er veel boegeroep vanaf de tribunes en had de Duitse ploeg nog wat recht te zetten na pijnlijke nederlagen tegen de Amsterdammers. Bayern won afgetekend met 8-0 en verpestte Johans feestje.

1988 Europees kampioen

De halve finale in 1988 voelde als een bevrijding. Nederland won op zijn Duits, met een doelpunt in de allerlaatste minuten. In Nederland barstte een waar volksfeest los en op de snelweg bij de Duitse grens werd een spandoek opgehangen: ‘Jetzt fahren Sie in das Land des Europameisters’. De toch al weinig vriendelijke relatie tussen de buurlanden werd extra op scherp gezet door de huidige Oranje bondscoach Ronald Koeman. Na afloop ruilde hij van shirt met Olaf Thon en deed alsof hij er zijn achterwerk mee afveegde.

1990 – Spuugincident

Twee jaar later waren de gemoederen allesbehalve bedaard. In de achtste finales verdiende de latere bondscoach Frank ‘lama’ Rijkaard zijn bijnaam. Hij spuugde meerdere keren in het matje van Rudi Völler. Zes jaar later zaten ze samen aan tafel voor een reclamespotje voor een pakje boter...

DINSDAG 26 MAART | NPO 1 | 20.31 uur