TV Krant

KOKEN

Rudolph Loopt Stage


Meester patissier en meesterkok Rudolph van Veen zit veertig jaar in het vak! In zijn nieuwe programma ‘Rudolph loopt stage’ stapt hij uit zijn comfortzone en kookt hij op de meest uiteenlopende locaties.

 

RUDOLPH VEEN:, Je moet een beetje zelf de slingers ophangen’

 

Een programma waarin je stage loopt, wat een verrassend idee!

“Het was erg leuk. Elke opnamedag werd ik opgewacht door een bekende Nederlander die mij ergens mee naartoe nam. Zonder dat ik wist waar ik terecht zou komen. Zo ging ik met Jaap Reesema naar het studentencorps in Rotterdam waar hij heeft gestudeerd. Daar hebben we een diner voor minstens honderd man gekookt. Maar ik heb bijvoorbeeld ook op een schip van de marine gekookt. Een Indische rijsttafel voor 160 matrozen. Allemaal in het kader van mijn jubileum, ik zit veertig jaar in het vak.”

 

Heb jij niet al alles een keertje gedaan?

“Wel veel, inderdaad. Op mijn zeventiende had ik al de koks- opleiding afgerond. Best jong, natuurlijk. Dat komt omdat ik eigenlijk al op de basisschool heel helder voor ogen had dat ik kok wilde worden. Toen ik op mijn zeventiende klaar was, ben ik vertrokken naar Zwitserland om daar als kok te gaan werken. Het beeld van mijn moeder die mij op het perron uitzwaaide, staat mij nog heel helder voor de geest. Ze deed haar uiterste best om haar tranen te bedwingen, maar dat lukte natuurlijk niet. En nu is er opeens veertig jaar voorbij. Natuurlijk realiseer ik me heel goed dat geen mens wakker zal liggen van mijn jubileum, maar je moet ook wel een beetje zelf de slingers ophangen als er wat te vieren is.”

 

Stage gaan lopen is toch best uit je comfortzone stappen?

“Dat klopt, en dat terwijl ik er erg van houd als dingen georganiseerd en gekaderd zijn. Toch heb ik mij voorgenomen om mij meer open te stellen voor nieuwe situaties en nieuwe ervaringen. Daarom denk ik dat het een jaar wordt waarin ik iets makkelijker ja zeg tegen nieuwe uitdagingen. Om nooit het gevoel te krijgen van: is dit alles? Het belangrijkste en het grootste goed vind ik dat je je frisheid, blijheid en onbevangenheid kunt behouden. Dat vind ik soms moeilijk, omdat het leven ook zo serieus en zakelijk kan zijn. Dat hoort er natuurlijk ook bij, maar ik heb altijd veel bewondering voor mensen die opgewekt zijn, niet alleen maar klagen en dankbaar zijn voor wat ze hebben. Dat wil ik me nog meer dan anders proberen te realiseren. Het was fijn om voor deze serie gevraagd te worden iets te doen wat ik nog nooit eerder had gedaan. Dat gaf me een alibi om in een avontuur te duiken.”

 

Je zit veertig jaar in het vak. Voelt dat ook zo?

“Zeker niet, maar als ik terugkijk, voelt het wel zo. Omdat ik dan zie wat ik allemaal al heb mogen doen. Dat ik bijvoorbeeld in opdracht van Miele ‘The taste of life travel’ heb mogen maken waarin ik naar 38 verschillende bestemmingen over de hele wereld mocht reizen. Zoiets ga ik waarschijnlijk nooit meer meemaken. Ook heb ik jarenlang gekookt en gebakken in zowel het Nederlandse koksteam als het patisserieteam, met als hoogtepunten de wereldkampioenschappen in Las Vegas. En ik heb gekookt op Nederlandse ambassades én voor de Oscaruitreiking in Hollywood. Die veertig jaar is wel een aanleiding om stil te staan en terug te denken aan al die bijzondere momenten. Al mijn dromen heb ik waar mogen koken. Wat ook fijn is, is dat ik nu door al mijn ervaring in de comfortabele positie zit dat ik niet meteen wakker lig als er culinair iets misgaat. Als dat gebeurt, weet ik altijd wel hoe ik dat moet oplossen. Het is nu ook makkelijker om te relativeren. Het is tenslotte ‘maar’ eten waar we het over hebben.”

VRIJDAG 01 MAART | 24Kitchen | 19.00 uur