TV Krant

REIZEN

Camping de wildernis


Oer-Hollands kamperen… in Afrika! Dat gebeurt er in ‘Camping De Wildernis’, waarin Johnny de Mol met vier Nederlandse gezinnen midden in de bush van Botswana bivakkeert.

De deelnemende gezinnen zijn een bont gezelschap, vertelt Johnny de Mol. “Het zijn tegenpolen, maar het programma is niet uit op schermutselingen of strubbelingen. Integendeel, ze trokken juist naar elkaar toe. Voor elkaar koken, samen eten, de fietsband van de ander oppompen. Eigenlijk alles wat er op een reguliere Nederlandse camping gebeurt. Alle vier de families hebben gemeen dat ze ruime kampeerervaring hebben maar geen wereldreizigers zijn, sommigen waren nog nooit de landsgrens over geweest.”

 

Surrealistisch

Alles is aanwezig wat je ook op een oer-Hollandse camping verwacht. “Het badminton- en volleybalveldje, het jeu-de-boulesbaantje, de douche- en wc-ruimtes, de wasbakken buiten waar je ook je tanden kunt poetsen. En natuurlijk de campers met voortenten”, somt Johnny op. “Maar er staat wel een groot hek omheen, want we bevinden ons midden op de Afrikaanse savanne. Tijdens het poetsen hoor je de hyena’s hui- len en vanaf de uitkijkplek zie je de giraffen lopen. Dat is surrealistisch, kan ik je vertellen!”

 

Wilde dieren op de foto

De deelnemers gaan regelmatig op pad, de Nederlandse enclave uit. “Het spelelement in het programma is dat ze zo veel mogelijk wilde dieren op de foto moeten zetten. Elk dier is een bepaald geldbedrag waard. De wat makkelijker te spotten dieren, zoals zebra’s, leveren minder op dan de zeldzame dieren, zoals een nijlpaard of leeuw. De winnaar mag het bedrag maal vier meenemen, de nummer 2 krijgt het bedrag maal drie, de derde maal twee. Degene die laatste is geworden mag gewoon het bedrag dat hij bij elkaar heeft gefotografeerd meenemen. Dus iedereen gaat na de acht afleveringen ook nog met centjes naar huis. Alle gezinnen zijn heel fanatiek in die competitie, maar wel met een knipoog.”

MAANDAG 01 JANUARI | SBS 6 | 20.30 uur