TV Krant

Schlafkrankheit (2011)


fh.jpg
Na enkele jaren in Duitsland op het toneel te hebben gestaan, is acteur Pierre Bokma nu ook in een Duitse film te zien. Hierin vecht hij als tropenarts in Afrika tegen slaapziekte en tegen zichzelf.

Ebbo Velten (Pierre Bokma) woont al jaren in Kameroen, waar hij een lokaal ziekenhuis leidt en met behulp van ontwikkelingsgeld een campagne voert tegen de gevreesde slaapziekte. Zijn vrouw Vera (Jenny Schily) woont bij hem, maar hun tienerdochter Helen zit in Duitsland op een internaat. Vera wil zich graag bij hun dochter voegen en Ebbo laat zich met pijn in het hart overhalen terug te keren naar Europa. Voor het zover is, komt Helen nog één lome zomer doorbrengen in Afrika, waar je heerlijk in de rivier kunt zwemmen, al moet je altijd blijven oppassen voor nijlpaarden. Vera en Helen vliegen samen naar Duitsland en Ebbo blijft achter om de boel aan zijn opvolger over te dragen. Drie jaar later komt de Franse arts Alex Nzila (Jean-Christophe Folly) naar Kameroen. Als afstammeling van Afrikaanse ouders zou hij zich hier thuis kunnen voelen, maar voor de geboren Fransoos is het tegendeel het geval. Hij komt om de slaapziektecampagne te controleren, die nog steeds onder leiding staat van Ebbo Velten. Maar waar is dr. Velten?

Zilveren Beer

Met 'Schlafkrankheit' levert de Duitse regisseur Ulrich Köhler pas zijn derde speelfilm af, maar ondanks dit bescheiden oeuvre heeft hij als representant van de Berlijnse School in zijn vaderland inmiddels al een bescheiden naam opgebouwd. Voor 'Schlafkrankheit' wist hij op de meest recente Berlinale zelfs de Zilveren Beer te winnen. De grote ster van de film is de in Parijs geboren Nederlander Pierre Bokma, die hier Duits, Frans en Engels spreekt, met af en toe een Nederlandse term ertussendoor. De rol van toegewijde arts is voor hem geen probleem, maar zijn talent komt echt tevoorschijn in de tweede helft van de film, waarin dr. Velten nogal 'veranderd' is. Het perspectief in de tweede helft is verschoven van Velten naar Nzila, die in huidskleur en afkomst elkaars spiegelbeeld zijn. 'Schlafkrankheit' vergt aandacht en geduld om (deels) te doorgronden, maar de duisternis uit Joseph Conrads boek 'Heart of darkness' is nooit ver weg.


Vandaag op TV