TV Krant

Pieds nus (2011)


PIEDS.jpg
'Pieds nus' is een charmante film over liefde, gekte, conventies en vrijheid. Ludivine Sagnier is geloofwaardig als kinderlijke jonge vrouw en Diane Kruger overtuigt als haar liefdevolle, zorgzame zus.

Ook al is Lily (Ludivine Sagnier) qua leeftijd inmiddels een volwassen vrouw, qua gedrag is ze een klein kind. Ze kent geen verantwoordelijkheidsgevoel, maar beschikt daarentegen over een ongebreidelde fantasie en creativiteit. Zo verzamelt ze dode dieren om van de velletjes pantoffels of onderbroeken te maken. Lily woont met haar moeder in een afgelegen huis op het platteland, tot de moeder onverwacht overlijdt. Omdat Lily niet voor zichzelf kan zorgen, komt haar oudere zus Clara (Diane Kruger) elk weekend met haar man Pierre (Denis Menochet) over uit de grote stad. Clara vraagt een vrouw uit de buurt, Mireille (Anne Benoît), om door de week op Lily te letten. Mireille kan het grillige gedrag van Lily echter niet lang verdragen en Clara ziet zich gedwongen haar intrek in het ouderlijk huis te nemen om haar zus in de gaten te kunnen houden. Dat Lily de nagels van de kalkoen lakt, is tot daar aan toe, maar dat ze met alle jongens uit het dorp tegelijk wil vrijen voert te ver. De intensieve omgang met haar zus laat echter ook Clara niet onberoerd.

Vriendelijke feelgoodfilm
De volledige titel luidt 'Pieds nus sur les limaces', 'op blote voeten tussen de naaktslakken', en dat vat het natuurminnende gedrag van Lily wel enigszins samen. Voor de Franse regisseuse Fabienne Berthaud is dit haar tweede speelfilm, opnieuw met de Duitse actrice Diane Kruger, die ook in haar debuut 'Frankie' de hoofdrol vertolkte. Na een carrière als fotomodel belandde Kruger in de filmwereld en met rollen in films als 'National treasure', 'Troy' en 'Inglourious basterds' is haar naam stevig gevestigd. De Française Ludivine Sagnier is bekend uit onder meer '8 femmes', 'Swimming pool' en 'Un secret'. Zij is inmiddels al wat ouder, maar kan nog steeds doorgaan voor een groot kind. 'Pieds nus' is een drama zonder dramatisch te worden en een komedie zonder al te nadrukkelijk grappig te zijn, maar vooral een vriendelijke feelgoodfilm. Het gegeven van de film, zorgen voor een achterlijk broertje of zusje, is niet origineel (zie 'Rain man'), maar de sfeervolle vormgeving maakt dat alleszins goed.

Vandaag op TV