TV Krant

Les petits ruisseaux (2011)


vis.jpg
De Franse striptekenaar Pascal Rabaté heeft de sprong gewaagd en een van zijn verhalen vertaald naar het witte doek. Het resultaat is een vrolijke, kleine film over wat het leven nog in petto heeft voor senioren.

Émile (Daniel Prévost) is al een tijdje met pensioen en doet sinds de dood van zijn vrouw niet veel anders dan vissen met zijn vriend Edmond (Philippe Nahon) en een biertje drinken in de dorpskroeg. Op een dag ontdekt Émile dat Edmond toch nog wat stiekeme geneugten heeft waar hij niets van wist. Edmond blijkt ondanks zijn gevorderde leeftijd namelijk een eersteklas charmeur te zijn, die de vrouwen met het grootste gemak versiert. Wanneer Edmond niet lang daarna overlijdt, maakt Émile op de begrafenis kennis met de meest recente vriendin van Edmond. Zij wakkert in hem een ver weggezakt verlangen aan en Émile besluit actie te ondernemen. In zijn oranje mini-auto rijdt hij het land in op zoek naar avontuur. Daarbij belandt hij in een commune van jonge mensen die het oude hippiegevoel doen herleven. Émile voelt zich als herboren, maar weet niet wat hem nog boven het hoofd hangt?

Optimistisch
De laatste jaren verschijnen er steeds meer stripverfilmingen. Naast de Amerikaanse superheldencomics als 'Batman', 'Spider-Man' en 'X-men' kennen we natuurlijk ook de filmversies van Europese strips als 'Astérix' en de voor later dit jaar aangekondigde Kuifje-film van Steven Spielberg, 'The adventures of Tintin: The secret of the Unicorn'. Een paar maanden geleden verscheen nog de Britse film 'Tamara Drewe', naar een populaire krantenstrip en nu besloot Fransman Rabaté om zijn eigen strip naar film om te zetten. Hij stapt daarmee in de voetsporen van zijn landgenoot Joann Sfar, die zijn eigen strip 'Gainsbourg (Vie héroïque)' verfilmde. 'Les petits ruisseaux' is een film van deze tijd, waarin de vergrijzing van de Europese bevolking, en speciaal die op het Franse platteland, centraal staat. Rabaté bekijkt de zaak echter van de optimistische kant en geeft aan dat het leven niet ophoudt na het bereiken van de pensioenleeftijd. De ervaren acteur Daniel Prévost is uitstekend gecast voor de rol van Émile. De film kent enkele aardige grappen, maar is geen dijenkletser.

Vandaag op TV