TV Krant

Le refuge (2010)


ref.jpg
'Le refuge' is een modern liefdesdrama, waarin liefde, verdriet, vriendschap en hoop elkaar afwisselen. François Ozon filmde mooie acteurs en zware emoties aan een prachtig strand en weet hiermee een gevoelige snaar te raken.

Mousse (Isabelle Carré) en haar vriend Louis (Melvil Poupaud) zijn verslaafd aan harddrugs en hebben net weer een voorraadje op de kop getikt. Het toedienen van een dosis heroïne loopt echter fout af. Het spul is sterker dan ze gewend zijn en de beide geliefden raken in coma. Wanneer Louis' moeder de volgende ochtend het appartement betreedt, blijkt haar zoon al te zijn overleden. Mousse kan in het ziekenhuis worden opgelapt en verneemt van de arts dat ze zwanger is. Hoewel iedereen haar een abortus aanraadt - wat moet een junk immers met een baby - besluit ze af te kicken en de zwangerschap door te zetten. De baby vormt per slot van rekening de bloedband met haar overleden geliefde. Ze trekt zich terug in een afgelegen huis aan het strand en probeert daar haar verdriet te verwerken en haar leven weer op te pakken. Na verloop van tijd krijgt ze bezoek van Paul, de broer van Louis. Hij blijft logeren en geleidelijk ontwikkelt zich een bijzondere band tussen deze twee.

Slotstuk van drieluik

François Ozon geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Franse regisseurs. Zijn eerste speelfilm 'Sitcom' trok al direct de aandacht en met '8 femmes' en 'Swimming pool' verwierf hij wereldfaam. In 'Sous le sable' en 'Le temps qui reste' behandelde hij thema's als dood en rouwverwerking, en 'Le refuge' valt wat dat betreft te zien als slotstuk van een thematisch drieluik. Hij wilde voor deze film graag een zwangerschap volgen en zocht daarbij een actrice die zelf zwanger was. Dat werd dus Isabelle Carré, die in twintig jaar tijd al in zo'n veertig films speelde. Helaas zijn er daarvan weinig in Nederland te zien geweest. In 'The fox and the child' was ze alleen te horen als vertelster. Nu is ze in volle glorie te aanschouwen, in een emotioneel uitputtende rol. Zij en haar tegenspeler Louis-Ronan Choisy kwijten zich echter uitstekend van hun taak en weten de film tot leven te brengen, al blijft het overdonderende effect van 'Sous le sable' achterwege.

Vandaag op TV