TV Krant

Valentine's Day (2010)


val-.jpg
‘Valentine’s day’ laat zien hoe verschillende mensen in Los Angeles omgaan met deze liefdevolle dag. Het resultaat is een met liefde gemaakte film, die echt niet alleen op 14 februari bekeken hoeft te worden.

Op 14 februari draait de bloemenwinkel van Reed (Ashton Kutcher) overuren. Hij is er met zijn hoofd niet echt bij, want zijn huwelijksaanzoek aan Morley (Jessica Alba) die ochtend kreeg niet de reactie die Reed had gehoopt. Komt nog bij dat de klant Harrison (Patrick Dempsey) bij hem twee boeketten bestelt: één voor zijn vrouw, en één voor zijn minnares. Tot zijn schrik ziet Reed dat die laatste zijn beste vriendin Julia (Jennifer Garner) is, die niet weet dat haar grote liefde is getrouwd... Dit zijn nog maar een paar van de vele verhaallijnen en vele sterren in ‘Valentine’s day’!

Vele filmische Valentijnsdagen
Valentijnsdag. Het is maar één dag, maar als je alle films en series optelt die met deze liefdevolle 24 uur te maken hebben, zou je bijna een heel jaar kunnen vullen. De titel 'Valentine's day' levert al dertien films en series op, en dan hebben we nog de varianten als 'The St. Valentine's day massacre’ en ‘Winnie the Pooh: a valentine for you’. 14 februari speelt ook een grote rol in films als ‘Sleepless in seattle’, en vele tv-series hebben er een aflevering aan gewijd, van ‘Friends’ en ‘ER’ tot ‘Home improvement’ en ‘Gilmore girls’. Genoeg om gillend gek te worden van de liefde, maar toch zijn we blij met deze nieuwe ‘Valentine’s day’. Het is een fijne romcom met een ensemble waar je u tegen zegt.

Voor alle leeftijden
De scriptschrijvers hebben vorig jaar meegewerkt aan het soortgelijke ‘He's just not that into you’, waarin je ook al struikelde over de bekende acteurs en actrices. Maar waar die film gevuld was met spelers tussen de 25 en 35 jaar, rekt ‘Valentine’s day’ de leeftijdsgrenzen flink op. Van een 10-jarig jochie (Bryce Robinson) die hopeloos verliefd is op iemand uit zijn klas, tot zijn grootouders (Shirley MacLaine en Hector Alonzo) die al vijftig jaar gelukkig – op het oog tenminste- getrouwd zijn. En alles daar tussenin. Tieners die deze dag willen gebruiken om hun maagdelijkheid te verliezen, twintigers die hun eerste date zo goed mogelijk willen laten verlopen, dertigers die willen trouwen, veertigers die pendelen tussen vrouw en vriendin enzovoorts. Alle karakters zijn met elkaar verbonden, of het nu familieleden, vrienden of collega's zijn. Is de uiteenlopende leeftijdsgrens puur een commerciële strategie, om zoveel mogelijk generaties naar de bioscoop te lokken? Misschien, maar al die mensen krijgen wel waar voor hun geld.

Flauw wordt acceptabel
Want de verhalen zijn over de gehele linie aardig tot erg leuk, en de acteurs die de rollen belichamen zijn prima. Hierdoor worden zelfs flauwe grappen naar een acceptabel niveau verheven. Want een stijve receptioniste die bijbeunt als hijgende sekslijndame kan in mindere handen gênant flauw worden. Maar Anne Hathaway is een prima actrice met een erg goede komische timing. Als haar Liz aan de telefoon verandert in de Russische SM-meesteres Olga blijkt dit hierdoor ineens wél komisch goud. Of Jamie Foxx die als sportverslaggever Kelvin een reportage over het Valentijnsgevoel moet maken. Kelvin is verbijsterd, want hij heeft niets met deze dag. Erg leuk om te zien hoe hij al die verliefde stelletjes met nauwelijks verholen tegenzin interviewt.

Aangename verbazing
Het romcomgenre staat niet bekend om zijn verassingen, maar ‘Valentine’s day’ weet ons soms toch aangenaam te verbazen. De meeste verhaallijnen lopen goed af, maar andere niet, en weer andere hebben een twist die je niet ziet aankomen. Het verhaal rond vliegtuigpassagiers Kate (Julia Roberts) en Holden (Bradley Cooper) loopt bijvoorbeeld heel anders af dan je in je hoofd had.
De bloemenzaak van Reed is het middelpunt wat locatie betreft. Als je denkt dat de kapper de plek is waar klanten hun diepste zielroerselen verklappen terwijl ze hun haar laten knippen heb je het mis: de bloemist weet de laatste roddels. Puur door de kaartjes die hij aan bloemstukken moet hangen weet Reed wie er ziek is, vreemd gaat, en wie er –heimelijk- verliefd is op wie. Op Valentijnsdag is zijn bloemenzaak het epicentrum, en mensen en verhaallijnen lopen af en aan de winkel binnen. Leuk bedacht.

Roze strik
Regisseur Garry Marshall heeft zijn sporen verdiend wat romantische comedy’s betreft (we noemen een 'Pretty woman'... en dan hoeven we eigenlijk niets meer te noemen). Hij weet alle loshangende verhaallijnen tot een mooie roze strik te knopen. Als je echt hardcore anti-liefde bent zal deze film je niet opeens van gedachten doen veranderen. Maar ‘Valentine’s day’ is met liefde gemaakt voor iedereen die het gevoel van ‘vlinders in de buik’ herkent.

Vandaag op TV