TV Krant

Couples retreat (2009)


kli.jpg
Een paradijselijk eiland associeer je met een plek om je zorgen even helemaal bij te vergeten. Maar de stellen in ‘Couples retreat’ moeten op die heerlijke plek juist hard aan hun relatie werken!

Een hechte vriendengroep onder leiding van Dave en Ronnie (Vince Vaughn en Malin Akerman) lijkt uit elkaar te vallen. Het echtpaar Jason en Cynthia (Jason Bateman en Kristen Bell) meldt namelijk dat ze erover denken te gaan scheiden. Ze willen hun relatie nog één kans geven door op relatietherapie te gaan op het paradijselijke Eden resort. Er is echter een probleem: het is te duur voor twee personen, maar ze krijgen fikse groepskorting als hun bevriende stellen meegaan. Deze denken dat het een fijne vakantie wordt, tot blijkt dat ook zij aan alle, nogal onorthodoxe, relatiesessies moeten meedoen...

Bij het zien van ‘Couples retreat’ moesten we aan ‘Ocean’s 11’ denken. En dan niet de superieure misdaadcomedy uit 2001, maar het origineel uit 1960. Ondanks sterren als Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr. wordt deze film niet zo gewaardeerd. De reden: die vriendengroep maakte de film voor hun eigen lol, zonder de kijker erbij te betrekken. Hierdoor zie je de personages wel lachen, maar is het net of jij de clou van de grap hebt gemist, waardoor je er niet in meegaat. Dat gevoel overheerst ook bij ‘Couples retreat’. Vrienden Vince Vaughn en Jon Favreau schreven het verhaal en spelen de hoofdrollen. Ze hebben duidelijk erg veel plezier, maar de kijker wordt er nauwelijks in meegetrokken.

Dat betekent niet dat we niet hebben gelachen. Want onder het bombardement aan grappen zitten minstens een paar goede (glim)lachmomenten. Zoals wanneer de echtgenotes yogales krijgen van het alfamannetje Salvadore (Carlos Ponce), waarbij hij ze in kamasutra-achtige standjes zet en ‘toevallig’ met zijn kruis tegen hun achterwerk schuurt. Of de strijd die Dave en sinistere medewerker Sctanley (Peter Serafinowicz) uitvechten met behulp van de Guitar hero-game. Toch zie je de acteurs vooral ontspannen genieten op Eden resort. Maar voor de gunst van de kijker hadden ze wel iets minder lui mogen zijn.

Vandaag op TV