TV Krant

Rudo y Cursi (2009)


rudo.jpg
De twee Mexicaanse steracteurs Gael García Bernal en Diego Luna spelen twee broers in de luchtige en zeer vermakelijke comedy 'Rudo y Cursi' van filmmaker Carlos Cuarón.

De halfbroers Tato (Gael Garcí­a Bernal) en Beto (Diego Luna) lijken meer op elkaar dan ze willen toegeven; ze delen de liefde voor hun moeder en hun grote passie voor voetbal. Wanneer voetbalscout Batuta (Guillermo Francella) met autopech in hun plattelandsdorpje strandt, bezoekt deze een wedstrijd waarin de broers de sterren van de hemel spelen. Slechts één van hen kan mee naar Mexico City om een profcarrière te starten en met een komische strafschoptest verslaat spits Tato heel simpel doelman Beto. Al snel krijgt Tato een lucratief contract bij een grote club en hij scoort aan de lopende band. Intussen heeft Batuta ook voor Beto een profclub gevonden en deze verlaat daarvoor zijn gezin en zijn baan op de bananenplantage. De broers zijn succesvol, worden rijk en omarmen het goede leven. Enigszins naïef laten ze ook minder gelukkige elementen toe in hun bestaan: Tato begint een relatie met fotomodel en 'golddigger' Maya (Jessica Mas) en Beto raakt verslaafd aan gokken. Het succes kan zo niet voortduren.

Mexicaanse steracteurs
De dertigjarige Gael Garcí­a Bernal heeft zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse acteurs. Hij brak door met hoofdrollen in 'Amores perros' en 'Y tu mamá también' en speelde vijf jaar geleden de
rol van Che Guevara in 'The motorcycle diaries'. Momenteel is hij ook te zien in 'Mammoth' van Lukas Moodysson. Zijn één jaar jongere collega Diego Luna deelt met hem de roem van 'Y tu mamá también'. Daarna speelde Luna in onder meer 'Frida', Spielbergs 'The terminal' en de voor acht Oscars genomineerde film 'Milk'. Debuterend speelfilmregisseur Carlos Cuarón is voor beide acteurs geen vreemde. Hij schreef mede het script voor 'Y tu mamá', dat door zijn broer Alfonso Cuarón werd geregisseerd. Het succes van de oudere broer Alfonso, die onder meer 'Harry Potter and the prisoner of Azkaban' maakte, heeft Carlos blijkbaar geïnspireerd om zelf ook te gaan regisseren. Hun broederlijke rivaliteit is op humoristische wijze in 'Rudo y Cursi' verwerkt. Prima comedy!

Vandaag op TV