TV Krant

Fireflies in the garden (2008)


fireflies.jpg
Charles Waechter (Willem Dafoe) wil dat zijn zoon Michael (Cayden Boyd) slaagt als schrijver. Hij schuwt lichamelijke en geestelijke mishandeling niet om dit doel te bereiken. Zijn vrouw Lisa (Julia Roberts) houdt van haar kind, maar is niet in staat hem te beschermen tegen Charles. Lisa's jonge zus Jane (Hayden Panettiere) komt een zomer logeren en zij lijkt de enige te zijn die Michael echt vertrouwt. Vijftien jaar later keert Michael (Ryan Reynolds) terug naar het ouderlijk huis voor een familiereünie. Hij is een succesvol schrijver, maar zit boordevol wrok tegen zijn vader. De situatie wordt er niet beter op als Lisa bij een auto-ongeluk om het leven komt en vader en zoon naast hun onderlinge problemen ook dit verlies moeten zien te verwerken.

Jiskefet-sketch
Bij het kijken naar 'Fireflies in the garden' moesten we onwillekeurig denken aan een sketch uit 'Jiskefet'. De drie heren van het satirische programma deden daarin een theaterstuk na. Eentje uit de categorie Kunst met een grote K, oftewel een loodzwaar stuk waar geen touw aan vast te knopen is. Met sombere gezichten (want Kunst moet serieus zijn) declameerden ze gezwollen teksten over trauma's, dood, pijn, verdriet, etc. De sketch was erg grappig, omdat dodelijk serieuze stukken perfect op de hak werden genomen. Maar het lijkt erop dat schrijver/regisseur Dennis Lee de sketch ook heeft gezien en dacht: ja, zo moet het! Want de maker van 'Fireflies in the garden' bezondigt zich aan alle clichés waar een loodzwaar theaterstuk aan ten onder gaat.

Onbeantwoorde vragen
Lee laat een heel scala aan platgetreden personages de revue passeren (de tirannieke vader, de lieve moeder, het mishandelde kind, de vrijgevochten tante), maar weigert de vele vragen die hun daden oproepen te beantwoorden. Waarom mishandelt de vader zijn zoon? Waarom steekt de moeder geen vinger uit? Waarom maakt het zoontje zijn vader opzettelijk kwaad? Heeft Michael iets gehad met zijn jonge tante? Allemaal prangende vragen, maar het lijkt net of de antwoorden uit de film zijn gesneden, zo overduidelijk worden er verhaallijnen gestart zonder er iets mee te doen.

Sterrencast
Is er dan niets goeds te melden over deze film? Over het verhaal niet, maar over de acteerprestaties wel. Het is in de eerste plaats verbazingwekkend hoe de relatief onbekende Lee zo'n sterrencast bijeen heeft gesprokkeld. En Julia Roberts en Willem Dafoe en Emily Watson (als de oudere Jane) hebben genoeg klasse in huis om het slechte materiaal nog een beetje het aanzien waard te maken. Maar de meeste complimenten gaan naar Ryan Reynolds. De wereld kent hem als komische speler (o.a. in 'Van Wilder'), maar hier laat de Canadees zien dat hij serieuze rollen heel goed beheerst. En zijn spontane kwinkslagen en grapjes zorgen voor de enige opbeurende momenten in de film. Maar voor de rest is 'Fireflies in the garden' reddeloos verloren. Tenzij je ingeblikt gelach onder de scènes zet, waardoor het een hi-la-rische persiflage op loodzware, pompeuze drama's zou worden.

Vandaag op TV