TV Krant

Le voyage du ballon rouge (2008)


voyage.jpg
De Chinese regisseur Hou Hsiao-hsien strikte actrice Juliette Binoche voor de hoofdrol in zijn nieuwe film 'Le voyage du ballon rouge'. Het resultaat is een ode aan Parijs en aan de vijftig jaar oude klassieker 'Le ballon rouge'.

Suzanne (Juliette Binoche) is moeder van de kleine Simon (Simon Iteanu) en woont met hem in een appartement in hartje Parijs. Haar dagelijkse beslommeringen en haar werk vergen zoveel van haar tijd en energie dat ze de Chinese filmstudente Song (Song Fang) aanstelt als au pair. Song ontfermt zich liefdevol over Simon en dwaalt met hem door de smalle Parijse straatjes als ze hem van school ophaalt. Hierbij lijkt Simon achtervolgd te worden door een rood ballonnetje dat telkens weer opduikt; soms zwevend in de lucht, dan weer als schildering op een muur. Song besluit deze ballon te gaan filmen als project voor haar studie. Suzanne lijkt nu de handen vrij te hebben voor haar nieuwe voorstelling als poppenspeelster, maar wordt dan geconfronteerd met de onhebbelijkheden van haar onderhuurder Marc (Hippolyte Girardot) die de huur niet meer betaalt. De pianolessen die Simon kreeg in het appartement van Marc komen in gevaar wanneer het conflict met hem zich verscherpt.

Vlak en inhoudsloos

Vanaf de late jaren tachtig werd Juliette Binoche werkelijk een grote ster met rollen in 'The unbearable lightness of being', de 'Trois couleurs'-reeks van Kieslowski en 'The English patient'. Ook in het schokkende 'Caché' wist ze te imponeren. 'Le voyage du ballon rouge' kan niet tippen aan deze succesvolle films, daarvoor is de film te vlak en inhoudsloos. De film vervliegt gelijk de ballon uit de titel. Binoche kan voortaan beter haar talent tonen in één goede film.


Vandaag op TV