TV Krant

Copying Beethoven (2007)


beet.jpg
'Copying Beethoven' is niet gebaseerd op het werkelijke leven van Ludwig van Beethoven. De muziek is echter heel mooi en het acteerwerk van Ed Harris is indrukwekkend.

Componist Ludwig van Beethoven (Ed Harris) schiet niet op met zijn beroemde negende symfonie. Zijn uitgever vindt het niet snel genoeg gaan en stuurt conservatoriumstudente Anna Holtz (Diane Kruger) om hem te helpen. Beethoven is sceptisch over deze assistent, nota bene een vrouw! Maar langzaam temt Anna zijn opvliegende karakter en is zij getuige van de geboorte van een meesterwerk.

BEETJE BROODWERK
Deze film wordt helaas geen klassieker, want het verhaal is te voorspelbaar. Het lijkt of regisseuse Agnieszka Holland dit project puur als broodwerk heeft benaderd, zonder er passie in te leggen. Daardoor ontbreekt het de meeste personages aan karakter. De grote uitzondering is Ed Harris. Zijn Beethoven weet dat hij geniaal is ("Ik ben zo dicht bij God als het maar kan"), maar de acteur weet hem naast arrogant en bot, ook humoristisch en intelligent neer te zetten.

MAJESTUEUZE MUZIEK
Harris is belangrijk voor de film, maar het echte hoogtepunt is de negende symfonie zelf. Het muziekstuk krijgt terecht een dik kwartier met beelden van een manisch dirigerende Harris en een publiek dat met open mond en tranen in de ogen luistert naar de goddelijke muziek. Wij Nederlanders mogen trots zijn: het is een opname van het Amsterdamse Concertgebouw Orkest uit 1996, onder leiding van Bernard Haitink.

Vandaag op TV