TV Krant

The terminal (2004)


tem.jpg
De nieuwe Spielberg is een hoogvlieger

The terminal ****

Een groot deel van je leven ben je nutteloos aan het wachten. Voor de kassa, op de trein. Niet meer over klagen, het kan veel erger. In de nieuwste Spielberg wacht een gestrande reiziger (Tom Hanks) maandenlang op een vliegveld!

Tekst: Maarten van der Meer

Het is eigenlijk onwaarschijnlijk hoeveel verschillende soorten films regisseur Steven Spielberg af weet te leveren. Van de angst van ’Jaws’, tot de sciencefiction van ’Minority report’, naar het drama van ’Schindler’s list’. En slechts zelden zijn zijn films een teleurstelling. Hier waagt hij zich aan een mengeling van de vis-uit-het-water-film en een romantische komedie. Tom Hanks speelt Viktor Navorski en hij is die vis uit het water, iemand die in een omgeving komt die hij totaal niet kent. Viktor ontdekt namelijk op het Amerikaanse vliegveld JFK (een compleet vliegveld werd nagebouwd in een hangar) dat in zijn geboorteland Krakohzia een burgeroorlog woedt. Daardoor is zijn paspoort inclusief visum ongeldig en mag hij als staatsloos burger de luchthaven niet verlaten. Hoewel hij nauwelijks de taal spreekt, zal hij zich moeten zien te redden door de munten uit bagagekarretjes te halen en vrienden te maken onder het grondpersoneel.

’Cast away’ en ’Truman show’
Een simpel verhaal dat zowel vergelijkingen vertoont met ’Cast away’ waarin Tom Hanks op een onbewoond eiland aanspoelt als met ’The Truman Show’ waar cowriter Andrew Niccol ook verantwoordelijk voor was. De beveiligingscamera’s houden Viktor bijvoorbeeld constant in de gaten. ’The terminal’ heeft een lief kabbelend verhaal waarin er geen grote schokkende dingen gebeuren maar kleine voorvalletjes het verhaal bepalen. Viktor leert Engels uit een reisgids, of hij ontdekt een verlaten wachtruimte die hij inricht als tijdelijk onderkomen, of hij zoekt werk en geeft een telefoonnummer van een cel op de luchthaven om vervolgens op een paar meter van dezelfde winkel uren te wachten tot hij gebeld wordt. Het verhaal levert veel grappen op. Bijvoorbeeld als een drukke zakenman in de toiletten aan Viktor vraagt ”Heb jij nou ook altijd het gevoel dat je op een vliegveld leeft?” Maar het is niet alleen grappig, het verhaal is aandoenlijk wordt zelfs romantisch als Catherine Zeta-Jones in beeld komt. Zij is een stewardess die regelmatig op JFK komt en er ontwikkeld zich een soort romance. Ook de vele bijrollen, bijvoorbeeld van de nukkige vloerenveger houden het verhaal leuk.’The terminal’ is gewoon een echte hoogvlieger!

Vandaag op TV