TV Krant

The marsh king's daughter (2024)


photo_983adc68-6160-4a10-8a68-1f4972665fec.jpg
Helena (Daisy Ridley) werkt als ambtenaar, heeft een leuke man en een lief dochtertje. Maar zowel haar collega’s als haar gezin weten niets van Helena’s jeugd, waarin ze in het moeras leefde met haar tirannieke vader Jacob (Ben Mendelsohn), beter bekend als The Marsh King (moeraskoning). Als Jacob plots haar nieuwe leven verstoort, moet Helena vergaande actie ondernemen om zichzelf en haar geliefden te beschermen.

Piekmoment
De trailer van ‘The Marsh King’s daughter’ verklapt wat het jeugdtrauma van Helena is. Wij raden aan deze trailer niet te kijken, want blanco de film ingaan maakt deze verrassende twist veel beter. In de film zien we een gezin dat in de moerassen van Michigan een leven heeft opgebouwd. Moeder is stil en vader, die Helena op jonge leeftijd al tatoeëert, is streng. Bijzonder, maar misschien zijn ze zo geworden door een geïsoleerd en spartaans leven in een onherbergzaam gebied? Als in een spannende scène plots blijkt hoe de vork in de steel zit, zorgt dat voor een piekmoment in de film.

Vooroordelen
Wat volgt is een interessante karakterstudie, waarin wordt getoond hoe Helena in de loop der jaren met haar trauma omgaat. Pas als het verleden de volwassen Helena inhaalt, verliest ‘The Marsh King’s daughter’ aan kracht. Het einde voelt gehaast en versimpeld. Dat is jammer, en het doet geen recht aan het prima spel van Daisy Ridley. Deze Britse actrice werd wereldberoemd als Rey in de laatste ‘Star wars’-trilogie, maar moet daardoor ook opboksen tegen alle vooroordelen die kleven aan een rol in zo’n sf-spektakel. In ‘The Marsh King’s daughter’ laat Ridley met overtuigend en intens spel zien dat ze niet afhankelijk is van computereffecten, maar daadwerkelijk kan acteren.

Vandaag op TV