TV Krant

Together 99 (2024)


photo_00ad4282-6be8-4bf6-b643-e857d68791d8.jpg
De wooncommune wordt in 1999 nog maar bevolkt door twee leden: Göran (Gustaf Hammarsten) en Klasse (Shanti Roney). Om deze wat treurige bedoening op te vrolijken, nodigt Klasse voor de verjaardag van Göran allerlei voormalige leden uit. Kunnen ze er enkelen strikken om permanent te blijven?

Terugtrekkende haargrens
Het is niet alleen een reünie voor de personages, maar ook voor de kijker. We zien hoe bekende personages ouder zijn geworden, met zo hier en daar een terugtrekkende haargrens en rimpels. Een jongetje uit de eerste film is nu een volwassen vent. Je realiseert je als kijker dat ook wij een kwart eeuw ouder zijn geworden, wat melancholisch stemt.

Heerlijke idealist
‘Together 99’ mikt niet op de bulderende lach; er wordt voornamelijk stilgestaan bij idealen die niet zijn uitgekomen en onbeantwoorde liefdes. Maar er valt genoeg te glimlachen. Göran is nog steeds een heerlijke idealist en vredesstichter, die het hardst juicht als de tegenstander een goal maakt tijdens een potje voetbal. En als terugkerende grap is er de komst van ene Peter, die vol verhalen zit over zijn jarenlange tijd in de wooncommune. Jammer is dan wel dat niemand anders zich Peter kan herinneren…

Fijn weerzien
Regisseur Lukas Moodysson had rond het millennium commercieel en artistiek succes met ‘Fucking Åmål’ (1998), ‘Tillsammans’ (2000) en ‘Lilja 4-ever’ (2002). Provocatieve films, maar wel met een warm kloppend hart. Daarna misten zijn producties een goede balans, waardoor ze alle kanten op schoten. Met ‘Together 99’ weet Moodysson weer iets van die oude magie op te roepen. Het origineel is superieur, maar dit vervolg is minstens een fijn weerzien.

Vandaag op TV