TV Krant

The strangers: Chapter 1 (2024)


KLein_the-strangers_-chapter-1_ps_1_jpg_sd-high.jpg
‘The strangers: Chapter 1’ is een effectieve horrorfilm. De makers hebben kennelijk vertrouwen in hun product, want er komen nog twee hoofdstukken aan.

Tijdens een roadtrip belandt het jonge stel Maya (Madelaine Petsch) en Ryan (Froy Gutierrez) in het gehucht Venus. De inwoners zijn allesbehalve vriendelijk, maar als hun auto het plots niet meer doet, zijn ze gedwongen er de nacht door te brengen. Ze kunnen terecht in een onderkomen in de bossen. Maar van slapen komt weinig wanneer ze worden geterroriseerd door drie gemaskerde individuen.

Sterke troeven
Gelijk drie films aankondigen duidt op een groot vertrouwen bij de makers. Of dat gerechtvaardigd is weten we niet, maar ‘Chapter 1’ heeft een paar sterke troeven in handen. De ‘stad vs. platteland’-mentaliteit wordt goed uitgespeeld. Het hippe ‘urban’-stel wordt schamper bejegend vanwege hun elektrische auto en het bestellen van een vegan burger bij de lokale eettent. Het zorgt voor een onheilspellend gevoel: je bent in vijandelijk gebied, ga daar weg…

Ongrijpbaar
Het grootste pluspunt zijn de drie stalkers. Ze intrigeren direct, juist door hun ongrijpbaarheid. Je weet niet wie ze zijn (de coole maskers gaan nooit af), hoe ze klinken (ze praten niet) en je krijgt geen antwoord op de waarom-vraag. Hierdoor worden het de ultieme boemannen, op wie je al je angsten kunt projecteren. Want als je wel wat over ze zou weten (Slechte jeugd? Misvormd?) zouden ze menselijker worden. Nu zijn het doodenge, onvoorspelbare entiteiten.

Achtergronden
Waarschijnlijk gaat ‘Chapter 2’ (wordt later dit jaar verwacht) dieper in op de materie en achtergronden. Aan de ene kant zijn we er benieuwd naar, maar aan de andere kant had het dus ook bij deze ene film kunnen blijven. Het is juist des te enger als je niet alle beweegredenen weet wanneer het kwaad zijn eigen onvoorspelbare gang

Vandaag op TV