TV Krant

Mothers' instinct (2024)


Scherm_afbeelding_2024-05-03_om_14.49.08.png
In het Amerika van begin jaren zestig zijn Alice (Jessica Chastain) en Celine (Anne Hathaway) zowel directe buren als hartsvriendinnen. Dat verandert wanneer Max, het zoontje van Celine, door een noodlottig ongeval om het leven komt. Alice wordt hierop paranoïde: verwijt Celine haar de dood van Max? En wil zij nu Theo, het zoontje van Celine, iets aandoen?

Aangenaam puzzelen
De hoofdrollen worden gespeeld door Oscarwinnende actrices: Hathaway voor ‘Les misérables’ (2012) en Chastain voor ‘The eyes of Tammy Faye’ (2021). Ze hebben beiden dus genoeg talent om de gelaagde rollen van Celine en Alice te vertolken. Beide personages gaan door een achtbaan aan emoties: geluk, verdriet, pijn, wanhoop, achterdocht en rouw… Beiden doen het overtuigend, en als kijker is het aangenaam puzzelen wie het gelijk aan haar kant heeft. Alice lijkt de slechtste kaarten te hebben, aangezien zij een verleden als psychiatrische patiënt heeft. Dus zij zal wel aan paranoia lijden in haar wantrouwende gevoelens richting Celine. Of heeft ze het door haar moeder- instinct toch bij het juiste eind?

Perfecte leventje
Als psychologische karakterstudie werkt ‘Mothers’ instinct’ (gebaseerd op het Belgische ‘Duelles’ uit 2018) prima. Als film waarin je meeleeft als kijker, iets minder. Dat komt door het tijdsgewricht waarin het geheel zich afspeelt. Begin jaren zestig was het voor vrouwen het hoogste goed (volgens deze film althans) om een goede huisvrouw en huismoeder te zijn. Dus deze twee vrouwen hebben continu een masker op naar de buitenwereld, om maar het perfecte leventje uit te stralen. Het is zeker interessant om te zien hoe er barsten in het masker komen, maar een interessante film is toch iets anders dan een meeslepende film.

Vandaag op TV