TV Krant

Immaculate (2024)


immaculate_st_6_jpg_sd-high_2.jpg
In de horrorfilm ‘Immaculate’ wordt een non op onverklaarbare wijze zwanger... Heeft God hiermee van doen of zijn er juist duivelse krachten aan het werk?

De Amerikaanse non Cecilia (Sydney Sweeney) vertrekt op uitnodiging van een priester naar een Italiaans klooster op het platteland om haar geloften te vernieuwen. Na een paar onverklaarbare blackouts blijkt Cecilia in verwachting te zijn. Ze wordt bejubeld als de nieuwe heilige maagd Maria, maar een aantal sinistere gebeurtenissen wekken Cecilia’s achterdocht op…

Sinistere plekjes
Het aanstormende talent Sydney Sweeney was in de eerste twee maanden van 2024 al in twee Hollywood-films te bewonderen: de romantische komedie ‘Anyone but you’ en superheldenfilm ‘Madame Web’. Met ‘Immaculate’ probeert ze weer een ander genre uit: horror. Om precies te zijn de subcategorie religieuze horror. Met zijn mystieke symboliek, het ‘er is meer tussen hemel en aarde’-thema en eeuwenoude godshuizen als kloosters en kerken (waar met flikkerend kaarslicht genoeg omineuze schaduwen en sinistere plekjes te creëren zijn) is het geloof sowieso een dankbare voedingsbodem voor enge films.

Prima gecast
In ‘Immaculate’ zitten enkele effectieve schrikeffecten. Het nadeel is echter dat die scènes op zichzelf staan: alsof er eerst enge momenten zijn bedacht die zich in een klooster afspelen, waar vervolgens haastig een verhaaltje tussen geregen is om ze te verbinden. Dat is een domper, maar de prima gecaste Sweeney maakt veel goed. Met haar opvallende ogen weet de 26-jarige actrice in het begin de juiste bleuheid en naïviteit over te brengen. Maar als de nood aan de man komt, wordt Cecilia een geduchte tegenstander van al het kwaad dat op haar pad komt. Cecilia’s lange schreeuw aan het einde van de film – waarin al haar woede, angst en strijdlust zit gebald – galmt nog lang na.

Vandaag op TV