TV Krant

Four daughters (2024)


four-daughters_ps_1_jpg_sd-high_2_kleiner.jpg
Deze Tunesische documentaire was een van de publiekslievelingen op het laatste filmfestival in Rotterdam. Het gaat over Olfa en haar vier (puber)dochters.

De Arabische Lente, de opstand tegen diverse autoritaire regimes in het Midden-Oosten, begon in 2011 in Tunesië. In die tijd woonde de gescheiden moeder Olfa Hamrouni met haar vier jonge dochters in de Tunesische kustplaats Sousse. Haar twee oudste dochters verdwenen op een dag, en gingen een duister lot tegemoet, waarover hier geen nadere details, maar Olfa typeert het zelf als: “Ze werden verzwolgen door de wolf”. Filmmaakster Kaouther ben Hania laat Olfa en haar twee jongste dochters Eya en Tayssir Chikhaoui hun trauma- tische levensverhaal vertellen, en gebruikt tevens jonge actrices die de afwezige dochters Rahma (Nour Karoui) en Ghofrane (Ichrak Matar) vertolken. Daarnaast speelt de Tunesische filmster Hend Sabri de rol van Olfa op momenten dat het te emotioneel wordt. Tot slot geeft Madj Mastoura alle mannen gestalte die een rol spelen in Olfa’s leven.

Gewelddadige mannen
De totstandkoming van deze documentaire is onderdeel van de film geworden. Zo is de kennismaking van de familie met de actrices een emotioneel sleutelmoment, waarbij de gelijkenissen tussen de actrices en de afwezige zussen breed worden uitgemeten. Hoofdbestanddeel van de film is het verhaal van Olfa’s leven, vol gewelddadige mannen, vrouwenhaat en grote onderlinge liefde tussen de vier zussen. Eya en Tayssir vullen dit aan met hun ervaringen en herinneringen aan hun grote zussen. Nare details blijven niet achterwege. Acteur Mastoura valt zelfs een moment uit zijn rol wanneer het verhaal hem te heftig wordt. Elk van de vrouwen in deze film spat van het scherm en het aangrijpende verhaal houdt de aandacht vast tot het eind.

Vandaag op TV