TV Krant

Godzilla x Kong: the new empire (2024)


godzilla_x_kong_the_new_empire_ver5_xxlg.jpg
Godzilla en King Kong gaan al decennialang mee. In ‘Godzilla x Kong: The new empire’ nemen de twee titanen het op tegen een gezamenlijke vijand. Lees hier de voorgeschiedenis van beide monsters.

Godzilla
Oorsprong: De Japanse filmproducer Tomoyuki Tanaka bedacht hem na het zien van de monsterfilm ‘The beast from 20,000 fathoms’ (1953). Godzilla is een verbastering van het Japanse Gojira, wat een combinatie is van gorira (gorilla) en kujira (walvis).
Debuutfilm: ‘Godzilla’ (1954). Door nucleaire experimenten ontwaakt een dinosaurus, die muteert tot het monster Godzilla. Het beest was een metafoor voor de angst die Japanners hadden voor de atoombommen, die in 1945 Hiroshima en Nagasaki in de as hadden gelegd.
Kenmerken: Godzilla’s bekendste wapen is de atoomstraal, die hij vanuit z’n bek afvuurt. Hij heeft puntige schubben vanaf zijn hoofd tot staart en is een amfibie. Hij kan op het land leven, maar bevindt zich vooral onder water.
Achilleshiel: Godzilla kan niet tegen elektriciteit en zijn omvang maakt hem traag.

King Kong
Oorsprong: De avonturenfilm ‘The lost world’ (1930), over een expeditie naar een eiland waar dinosauriërs leven, bracht regisseur Merian C. Cooper op het idee van een reusachtige prehistorische aap. Hij noemde zijn creatie King Kong, omdat hij hield van krachtig klinkende namen.
Debuutfilm: ‘King Kong’ (1933), waarin een filmcrew op Skull Island de reuzenaap Kong ontdekt (uit ontzag voegen zij er ‘King’ aan toe). Ze nemen hem mee naar New York, waar Kong ontsnapt en in een iconische scène het Empire State Building beklimt.
Kenmerken: Een gewone gorilla (waar Kong op geïnspireerd is) is al oersterk, laat staan een 45 meter groot exemplaar. King Kong heeft dus enorme spierkracht, is lenig en kan reusachtige sprongen maken.
Achilleshiel: Hij is kwetsbaar voor wapens.

Vandaag op TV