TV Krant

Bob Marley: One love (2024)


Scherm_afbeelding_2024-02-06_om_11.17.04.png
Robert Nesta Marley wordt geboren op Jamaica, op 6 februari 1945. Zijn moeder is de achttienjarige Cedella Malcolm, zijn vader de zestigjarige Norval Sinclair Marley: een witte Engelsman die bij de marine zit. Als Bob tien is, overlijdt zijn vader aan een hartaanval. Als tiener verdient Bob wat geld door te zingen op straat. Hij begeleidt zichzelf met een gitaar gemaakt van afvalhout. Hij is net zestien als hij zijn eerste singletje uitbrengt: ‘Judge not’.

Doorbraak
In 1972 komt Bob in contact met Chris Blackwell, platenbaas van Island Records (later bekend van U2). Reggaester Jimmy Cliff heeft net het label verlaten en Blackwell zoekt een vervanger. Later vertelt hij: “Reggaemuziek is rebelse muziek. Ik zocht een artiest die dat kon belichamen. Bob kwam mijn kantoor binnen en ik wist: dit is hem.” Marley scoort in 1977 met begeleidingsband The Wailers zijn eerste internationale hit met ‘No woman no cry’.

Nalatenschap
Bob Marley heeft reggae internationaal populair gemaakt door aan de authentieke muziek (veel bas en blazers) een fris, haast poppy-achtig geluid mee te geven. Overigens zonder in te boeten op zijn maatschappijkritische teksten. Tijdens zijn leven scoorde hij vele hits, denk aan ‘Get up, stand up’, ‘Is this love’, ‘Could you be loved’ en ‘Three little birds’ (nu bekend als clublied van Ajax). Het gezaghebbende Amerikaanse magazine Rolling Stone roept Bob Marley & The Wailers in 1976 uit tot Band van het Jaar. Ze spelen overal ter wereld voor uitverkochte zalen. Zo ook in Nederland; in 1976 doet hij de Jaap Edenhal aan en 1978 Ahoy. Hun allerlaatste concert vindt plaats in Pittsburg in 1980. Marley, die al een aantal jaar aan kanker lijdt, sterft op 11 mei 1981. Het verzamelalbum ‘Legend’, dat drie jaar later uitkomt, is met 25 miljoen exemplaren nog steeds de bestverkochte reggaeplaat wereldwijd.

Vandaag op TV