TV Krant

Das Lehrerzimmer (2023)


Scherm_afbeelding_2023-11-14_om_15.00.53.png
In deze Duitse Oscar-inzending ontvouwt zich een klein drama in de lerarenkamer van een school. Een lerares wordt geconfronteerd met diefstal en zoekt de dader.

Met de zeer succesvolle tv-serie ‘De luizenmoeder’ werd de dynamiek tussen leraren, kinderen en ouders met humor bekeken, maar heel herkenbaar getypeerd. De reeks kreeg in diverse landen een remake, maar de absurde humor was lastig na te bootsen. De Duitse speelfilm ‘Das Lehrerzimmer’ is van een veel realistischer gehalte en zoekt meer de spanning op. De uit Polen afkomstige lerares Carla Novak (Leonie Benesch) komt als nieuwe docente op een school werken en weet al snel haar leerlingen voor zich te winnen. Door de collega’s wordt ze nog niet direct omarmd, al is er een andere Poolse docent die wel toenadering zoekt. Dan begint er af en toe iets te verdwijnen uit de lerarenkamer. Een Turkse leerling wordt verdacht en zwaar onder druk gezet.

Juiste sfeer
Carla vindt de aanpak van deze kwestie veel te rigoureus en spreekt zich uit tegen de strengheid. Als de leerling onschuldig blijkt te zijn, put ze zich uit in verontschuldigingen. Dan wordt er van Carla ook geld gestolen en ze meent te weten wie de dader is. De directrice neemt direct maatregelen. Carla, diverse andere docenten, conciërge Kuhn (Eva Löbau), leerling Oskar (Leonard Stettnisch) en de redactie van de schoolkrant belanden in een oncontroleerbare stroom van gebeurtenissen die de spanning op school doen stijgen tot het kookpunt. Regisseur Ilker Çatak putte voor deze vertelling uit ware verhalen die hij kende of hoorde. Met Leonie Benesch vond hij de perfecte hoofdrolspeelster die de juiste sfeer weet op te roepen. Deze film is klasse!

Vandaag op TV