TV Krant

The miracle club (2023)


Scherm_afbeelding_2023-11-03_om_17.10.33.png
Hopend op een wonder vertrekken vier Ierse vrouwen naar het bedevaartsoord Lourdes. Ver weg in Frankrijk worden in deze ietwat vlakke film lang bewaarde geheimen geopenbaard, wat de band tussen de vrouwen verstevigd.

Dublin, 1967. Bij een talentenjacht van de kerk in een arbeiderswijk in Dublin is de eerste prijs een reis naar Lourdes. Drie vriendinnen (Kathy Bates, Maggie Smithen Agnes O’Casey) willen om uiteenlopende redenen al heel lang naar dat bedevaartsoord en wagen een kans als zangtrio met de naam The Miracles. Ze winnen de tweede prijs: een flinke ham. De winnaar van de eerste prijs besluit echter zijn kaartjes voor Lourdes aan hen te geven. Naast dit drietal gaat ook Chrissie mee, die na lange tijd is teruggekeerd uit Amerika.

Statisch
Met zulke grote namen in de cast is sterk en sprankelend acteerwerk gegarandeerd. De actrices kunnen alleen al door het optrekken van een lip of het fronsen van een wenkbrauw genoeg emotie laten zien. Helaas wordt daar in de film weinig gebruik van gemaakt. Uit langdradige gesprekken wordt duidelijk wat er tussen de dames speelt en wat er buiten dit tripje altijd onuitgesproken is gebleven. Dat maakt de film ondanks fraaie locaties zoals de Lourdesgrot, een badhuis, souvenirwinkels vol Mariabeeldjes en Hotel Sainte Bernadette enigszins statisch en saai. Jammer, want de onderliggende problemen zijn diep tragisch en grijpen de kijker bij de keel. ‘The miracle club’ wordt nooit een wonderfilm, maar blijft steken bij een prima driesterren drama met topactrices (samen twaalf Oscarnominaties, waarvan er drie werden verzilverd) die een beter script hadden verdiend.

Vandaag op TV