TV Krant

Expend4bles (2023)


Expand4bles.png
De mannen van het huurlingenteam zijn terug voor een vierde film. En volgens opperhoofd Sylvester Stallone zit hier alles in wat je van een film rond de Expendables mag verwachten.

Het team onder leiding van Barney Ross (Sylvester Stallone, l.o.) neemt het op tegen de doorgedraaide Rahmat (Iko Uwais). Die heeft de beschikking over een arsenaal aan nucleaire wapens en stuurt aan op een derde wereld- oorlog. Samen met oudgedienden Lee Christmas (Jason Statham, r.o.), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Toll Road (Randy Couture) en enkele nieuwe rekruten trekt Ross ten strijde.

Misrekening
Bij het uitkomen van ‘The Expendables 3’ in 2014 uitte Stallone al zijn spijt dat die film voor de leeftijdscategorie 13+ was gemaakt, in plaats van 16+. “Een stomme misrekening van onze kant. We wilden een breder publiek bereiken, maar daardoor konden we weinig geweld en bloedvergieten laten zien. En dat is juist wat de fans verwachten. Dus deel 4 wordt zeker voor zestien jaar en ouder”, zei hij destijds.

Centrale figuur
Negen jaar later is het dan zover en volgens Stallone is dit de start van een nieuwe trilogie. Ook zegt de 77-jarige acteur dat ‘Expend4bles’ het afscheid van Barney Ross zal zijn. In deze vierde film is Ross sowieso niet de centrale figuur. Niet vreemd, als je weet dat deze film oorspronkelijk een spin-off zou worden rond Lee Christmas, getiteld ‘A Christmas story’. Uiteindelijk is besloten er een reguliere Expendables-film van te maken… maar wel met Stathams personage in de hoofdrol.

Vereerd
De Britse Statham is vereerd dat hij al dertien jaar met zijn held Stallone aan deze films mag werken. “Ik groeide op met zijn explosieve actiefilms. Dat ik nu schouder aan schouder met Sly op de set mag staan, is een privilege. Ik knijp mezelf soms nog steeds in de arm: gebeurt dit echt?”

Vandaag op TV