TV Krant

Black Lotus (2023)


photo_81260ba9-47f2-40af-be3d-411fa3affb74.jpg
Rico Verhoeven sprak er al jaren over en nu is de film eindelijk klaar. In ‘Black lotus’ speelt de kickbokskampioen een vechtjas die door toeristisch Amsterdam rent en fietst om het ontvoerde dochtertje van een oude makker te bevrijden.

Rico Verhoeven wilde al jaren een film maken. Hij heeft in Hollywood sterren als Halle Berry en Arnold Schwarzenegger ontmoet, acteerlessen gevolgd en kreeg persoonlijk advies van JeanClaude Van Damme. Nu is het dan eindelijk zo ver. De veelvoudig kickbokskampioen speelt vechtjas Matteo, die bij een dramatisch verlopen ontvoering in een Duits theater zijn beste makker verliest en getraumatiseerd van de aardbodem verdwijnt. Jaren later reist hij naar Nederland om het dochtertje van die overleden vriend op te zoeken. Daar raakt hij betrokken bij een bendeoorlog.

Overtuigende actiescènes
elangrijkste vraag is natuurlijk: kan Rico acteren? Dat valt alleszins mee. Verhoeven speelt een getormenteerde man van weinig woorden, vergelijkbaar met Stallone in ‘First blood’. Dat maakt het acteerwerk makkelijker en grote dramatische scènes zijn er niet. Het is vooral in de verte staren en dat beheerst Verhoeven. Er wordt wel slim gespeeld met het contrast tussen Matteo en het lieve, kleine dochtertje, wat tedere momenten oplevert. Bijvoorbeeld als ze samen op kleine stoeltjes zitten waar de enorme spierbundel zich echt in moet persen. Maar het best is Rico uiteraard in de brute actiescènes: hij smijt zijn tegenstanders overtuigend en met veel geweld omver. De couleur locale is ook het vermelden waard. Rico jogt over Amsterdamse grachtenbruggetjes, we zien een rondvaartboot, de schommels op de A’DAM Toren, en het eindgevecht speelt zich af op de Dam. De Amsterdamse VVV geeft vast vijf sterren.

Vandaag op TV