TV Krant

De man uit Rome (2023)


rome.jpg
Een cynische priester reist af naar een Limburgs dorpje om een huilend Mariabeeld te onderzoeken. Een fraaie film over geloof, hoop en twijfel.

De Italiaanse priester Filippo (Michele Riondino) reist per trein naar een Limburgs dorpje. Daar staan rijen mensen voor een huis waar een meisje een Mariabeeld heeft zien huilen. De geestelijke onderzoekt of het hier echt om een wonder gaat. Filippo is sceptisch. Hij is name- lijk een man van de statistieken en die wijzen uit dat er vrijwel altijd een logische verklaring is voor dit soort verschijnselen. In de trein horen we hem al mij- meren: “Leugens zijn verslavender dan cocaïne en mensen willen bedrogen worden. Ze hebben liever een zachte leugen dan de harde waarheid.” Dat blijkt, want de bevolking eist dat het beeld als wonder erkend wordt. Filippo voelt daar weinig voor, maar ontdekt gaandeweg dat het beeld het dorp de broodnodige hoop biedt.

Internationale cast
Regisseur Jaap van Heusden maakte eerder ‘In blue’ waarvoor hij een Gouden Kalf won. Zijn film ‘De nieuwe wereld’ viel zelfs internationaal in de prij- zen. Ook deze film maakt indruk en koppelt een internationale cast aan een typische Limburgse setting in het heuvelland, met zuur vlees, karakteristieke gezichten en een plaatselijke pater (Raymond Thiry) die zijn moestuin met gezegend water besproeit. Daarbovenop stapelt Van Heusden een boeiend ver- haal met diverse lagen. Want wat is een wonder, wat is de taak van een priester, en hoe werkt hoop in een samenleving die snakt naar iets om trots op te zijn? Speciale aandacht ver- dient de rol van Emma Bading, die het Limburgse meisje speelt dat het beeld heeft zien huilen. Emma is een Duitse actrice, maar omdat haar personage vanwege een traumatische gebeurtenis niet spreekt, vertelt ze welke emoties ze voelt met haar ogen en mimiek. Dat doet ze knap en het zou een wonder zijn als ze geen acteerprijs wint.

Vandaag op TV