TV Krant

Winnie the Pooh: blood and honey (2023)


1winnie.jpg
Het is berenseizoen in de bioscoop met maar liefst vijf berenfilms. Meest opvallend is een horrorfilm rond de honingbeer Winnie de Poeh.

Tussen 26 januari en 23 februari komen er maar liefst vijf films in de bioscoop waarin beren een rol spelen. Naast ‘Winnie the Pooh: Blood and honey’ zijn dat de animatiefilm ‘Boonie bears’, de Iraanse filmhuisfilm ‘No bears’, het Turkse moordmysterie ‘Snow and the bear’ en de thriller ‘Cocaine bear’, over een beer die agressief wordt door… inderdaad cocaïne. Laten we hopen dat deze overvloed aan beren niet voor vergissingen zorgt, waar- door mensen bij de verkeerde berenfilm gaan zitten.
 
Belachelijke dieren
De horror-Winnie kon worden gemaakt doordat de rechten op het boek van A.A. Milne waren verlopen. Helaas levert dat een zeer teleurstellende film op. In de getekende proloog leren we dat beer Winnie, varken Knorretje, Konijn, Teigetje en ezel Iejoor boos en teleurgesteld zijn omdat mensenkind Janneman Robinson hen in de steek heeft gelaten om te gaan studeren. Daarna wordt het een film met echte acteurs, waarin de dieren, die wij uit de Disney-versie als lieve, aaibare animatiefiguren kennen, jacht maken op alle mensen in het Honderd Bunderbos.

Het grootste deel van de film speelt zich af in het donker, wat als voordeel heeft dat de miserabel uitziende Winnie en Knorretje (gespeeld door acteurs in amateuristische outfits) ietsje minder tegen- vallen. De andere dieren verdwijnen helemaal uit beeld, waarschijnlijk vanwege budgetproblemen. Het verhaal wordt jaren later opgepakt als Janneman met zijn vriendin teruggaat naar het bos waar hij fijne jeugdjaren heeft beleefd. Ze krijgen daar echter bepaald geen warm welkom. Het verhaal is zeer matig, de dieren zien er belachelijk uit en de acteerprestaties maken geen enkele indruk. Het grootste probleem is echter dat deze horrorfilm in het geheel niet spannend wordt, op een enkel schrikeffect na: Winnie de Boe!

Vandaag op TV