TV Krant

De wilde waard (2023)


wildewaard.jpg
In deze natuurfilm van minder dan een uur zien we het rijke leven in de Alblasserwaard: een slechtvalk die op kieviten jaagt, de paring van zijdebijen en dansende grutto’s bijvoorbeeld.

De Alblasserwaard ligt in het zuiden van de provincies Utrecht en Zuid-Holland, bestaat uit een deel van het Groene Hart en bevindt zich grofweg tussen de rivieren Merwede en Lek. Het is voor een groot deel landbouwgebied, waar genoeg te beleven valt. Verteller Menno Bentveld: “Op het eerste gezicht lijken deze Hollandse polders niet zo wild, maar vergis je niet.” De documentaire volgt de seizoenen, we zien reeën over de graslanden lopen, hazen die bokswedstrijden houden, grutto’s die met hun danskwaliteiten vrouwtjes veroveren en futen die als synchroonzwemmers een waterballet opvoeren.

Veel natuurfilms
Dat zijn echter grotendeels beelden die we al eerder hebben gezien. Sinds het enorme succes van de film ‘De nieuwe wildernis’ over de Oostvaardersplassen (ruim 800.000 bezoekers) worden er veel natuurfilms gemaakt over ons land. In 2022 waren het er al minimaal vier: ‘Wolf’, ‘Grutto’, ‘Nederland onder water’ en ‘Wild port of Europe’ en ook dit jaar staan er weer een paar op stapel. Dat zijn er wellicht wat te veel voor ons kikkerlandje en de films overlappen elkaar qua dieren. Dat wil niet zeggen dat deze productie van een van de filmers van het tv-programma ‘Vroege vogels’ geen mooie film is. De beelden van het natuurgebied rond de molens van Kinderdijk zijn prachtig en een hermelijn die op gruttojongen jaagt hadden we niet eerder gezien. Ook het geluid van duizenden brandganzen en de manier waarop mannelijke zijdebijen de vrouwtjes belagen bij de Dalempoort in Gorinchem is indrukwekkend. Maar reigers, bevers en reeën hadden we eerder gezien en meestal in mooiere beelden.

Vandaag op TV