TV Krant

The menu (2022)


imagedffb_7c5797a9-124d-4e61-af19-15a94d827ef8.jpg
In de satirische horrorfilm ‘The menu’ wordt de cultus rond sterrenrestaurants op de hak genomen. Hoe ver ga je voor het ultieme eetgenot?

Het culinaire wereldje leent zich prima voor satire. Je moet ook een beetje gek zijn om elke avond in een keuken onder hoogspanning en lawaai om je heen te functioneren. Bij een sterrenrestaurant is dat allemaal nog een graadje erger. De gasten verwachten niets minder dan dat elk gerecht een culinair orgasme van de buitencategorie is. Logisch dat je in die snelkookpan van immense druk en verwachtingen kan doordraaien…

Blaaskaken
En doordraaien is precies wat chef-kok Slowik (Ralph Fiennes, m.) van het exclusieve restaurant Hawthorn op een avond doet. Hij heeft dan ook te maken met erg lastige klanten, onder wie een omhooggevallen culinair journalist, een obsessieve fan en drie blaaskaken die werken voor de eigenaar van het pand. Alleen escortdame Margot (Anya Taylor-Joy, l.o.) is ‘normaal’ en heeft als enige door dat de chef duistere plannen met zijn gasten heeft.

Legerofficier
Ralph Fiennes is met zijn hautaine blik perfect gecast als de chef-kok. Als een leger- officier heerst Slowik over zijn keukenbrigade, die na elke order ‘Yes chef!’ brult. Dat mantra gaat steeds onheilspellender klinken, net als de ferme handklap waarmee Slowik elke nieuwe gang inleidt. Fiennes voert een cast aan die ook in vorm is en de acteurs zetten hun rollen, zo- als dat bij satire hoort, extra dik aan. Als de ware bedoelingen van Slowik zich ten slotte openbaren, vliegt ‘The menu’ wat uit de bocht, met bloedige scènes die nogal bruusk worden geserveerd. Maar het imago dat rond sterrenrestaurants hangt, wordt in deze film over de gehele linie prettig pittig op de hak genomen.

Vandaag op TV