TV Krant

Dealer (2022)


data90768471-2a35a7.jpg
De Vlaamse acteur Jeroen Perceval (‘Rundskop’) blijkt ook te kunnen regisseren, zo toont hij met zijn eerste speelfilm ‘Dealer’, over het veertienjarige straatdealertje Johnny.

De film ‘Patser’ uit 2018, waar Jeroen Perceval ook in meedeed, liet al zien dat Antwerpen door zijn wereldhaven een grote rol is gaan spelen in de drugshan- del. In het door Perceval geschreven en geregisseerde ‘Dealer’ komt dat aspect van de stad opnieuw naar voren. Perceval vertelt hier een persoonlijk verhaal, dat werd geïnspireerd door twee milieus die hij om zich heen ziet: de kunstwereld en het drugsmilieu. Hoofdpersoon is Johnny (Sverre Rous), een veertienjarig lefgozertje zon- der vader en met een labiele moeder (Veerle Baetens). Hij verblijft in een opvanghuis en is al jong in de handen gevallen van de drugshandelaar Luca (Bart Hollanders), die hem als loopjongen allerlei klusjes laat opknappen.

PERSOONLIJK VERHAAL
Op een dag ontmoet Johnny de befaamde theateracteur Antony (Ben Segers), die drugs van hem koopt. De welgestelde maar ongelukkige Antony herkent in Johnny iets van zichzelf en trekt zich het lot van de jongen aan. Hij neemt hem onder zijn hoede. Johnny op zijn beurt heeft ambities – hij wil acteur worden – en ziet in Antony een middel om iets van zijn leven te maken. De film is rauw van aard. Het taalgebruik is plat en ruig, en vooral Johnny neemt geen blad voor de mond. Dit verhaal in het drugsmilieu draait nu eens niet om spanning en geweld, maar om de persoonlijke kant van de betrokkenen. Hoe belandt een kind in dat wereldje en wat doet dat milieu met iemand? ‘Dealer’ is een sterke debuutfilm van Perceval met een geweldige rol van Sverre Rous.

Vandaag op TV