TV Krant

Pink moon (2022)


Pink-Moon_st.jpg
Realistisch drama over een vrouw die worstelt met de aanstaande euthanasie van haar vader. Lukt het haar hem te begrijpen en kan ze met zijn beslissing leven?

Dit is mijn laatste verjaardag.” Tijdens een etensbakjes van de chinees gooit vader Jan (Johan Leysen) het hoge woord eruit. Hij wil rond zijn volgende verjaardag een eind aan zijn leven maken. Het daarvoor benodigde poeder heeft hij al jaren in huis, hij moet zelfs nieuw poeder halen omdat het over de houdbaarheidsdatum is. Dochter Iris (Julia Akkermans) en zoon Ivan (Eelco Smits) reageren heel verschillend. Na de eerste schok gaat Ivan er pragmatisch mee om. Hij denkt mee, leest erover op internet, koopt stickers om de boedel te verdelen, schaft handschoenen aan om geen vingerafdrukken achter te laten en maakt scenario’s om alles in goede banen te leiden.

Vader en dochter
De film concentreert zich vooral op dochter Iris (Akkermans, bekend van de Netflix-serie ‘Dirty lines’ en de film ‘Niemand in de stad’, waarvoor ze het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol won). Zij heeft veel meer moeite met de beslissing van haar vader. Iris reageert agressief, zoekt afleiding in vluchtige seks en ontvoert haar vader naar een vakantie- huis in Oostenrijk om hem de vreugde van het leven te laten zien. Uiteindelijk komt ze zelfs bij hem wonen om de laatste tijd samen door te brengen. ‘Pink moon’ is het speelfilm- debuut van regisseur Floor van der Meulen, die eerder documentaires maakte. Ze schildert een realistisch portret van een naderend verdriet. Met name de scènes tussen vader en dochter waarin niet wordt gesproken zijn aangrijpend en overtuigend.

Vandaag op TV