TV Krant

The unbearable weight of massive talent (2022)


talent_ps_1_jpg_sd-high.jpg
Nicolas Cage speelt namelijk… Nicolas Cage! Uitgerangeerd in Hollywood en diep in de financiële schulden, voelt hij zich gedwongen om op het verjaardagsfeestje van de steenrijke Spanjaard Javi (Pedro Pascal) op te draven, waar hij het lieve sommetje van een miljoen dollar voor krijgt. Aangekomen in Spanje verdwijnt Cage’s nauwelijks verholen tegenzin al snel als Javi een toffe peer blijkt te zijn. Ze worden vrienden en dat is nodig ook, want samen moeten ze een crimineel syndicaat oprollen.

Belachelijk
Het is niet nieuw dat acteurs zichzelf spelen in films, maar slechts weinigen durven zich- zelf belachelijk te maken. We kunnen er eigenlijk maar twee bedenken: ‘Being John Malkovich’, met de gelijknamige acteur, en ‘JCVD’, waarin Jean-Claude Van Damme op komische wijze een verlopen versie van zichzelf neerzet. Nu is Oscarwinnaar Nicolas Cage aan de beurt. Met dezelfde intensiteit waarom hij bekendstaat stort de acteur zich op de rol van zijn leven. En vinkt hij alles aan waar wij hem om uitlachen. Maniakale lach en uitpuilende ogen? Check. Veel overdreven gebaren en verwilderd praten? Check. Heel erg in de aura’s van mensen komen? Check. En als de Cage van nu het niet doet, dan is het wel zijn imaginaire vriend Nick, oftewel een jongere versie van Cage (omstreeks ‘Wild at heart’ uit 1990), die overal een schepje bovenop doet.

Ontroerend
De ‘gewone’ Cage is vaak grappig (zijn bloedserieuze handgroet) en zelfs ontroerend, als hij eindelijk inziet dat zijn privéleven behoorlijk heeft geleden onder zijn workaholic-mentaliteit. Voor de kijker is ‘The unbearable weight of massive talent’ zowel komisch, vermoeiend als fascinerend tegelijk.

Vandaag op TV