TV Krant

Uncharted (2022)


uncharted.jpg
Films gebaseerd op een computerspel, daar rust vaak geen zegen op. Maar voor de verandering is ‘Uncharted’ wél heel leuk en spannend. De film houdt het midden tussen ‘Indiana Jones’ en ‘The Da Vinci code’.

Het slechtste wat ik ooit maakte”, zei acteur Bob Hoskins over de film ‘Super Mario Bros.’. Dat was niet de enige gameverfilming die vies tegenviel. Ook o.a. ‘Streetfighter’ en ‘Warcraft’ wisten het succes van de games niet te benaderen. Een beter geslaagde game- verfilming is ‘Lara Croft: Tomb raider’. ‘Uncharted’ is eenzelfde soort avonturenfilm, met Nathan Drake (Tom Holland, foto boven, r.) als zelfverzekerde schatzoeker die nergens voor terugschrikt. Diverse delen van het spel gingen ruim 40 miljoen keer over de toonbank.

Wonderlijk
Het begint direct met een spannende scène in de lucht waarin Nathan halsbrekende toeren uithaalt terwijl hij aan een kabel achter een vliegtuig hangt en daar ver boven de grond bijna door een knalrode sportwagen wordt overreden. Wonderlijk, dat zeker, maar ook spannend en bijzonder. Daarna gaat de film terug in de tijd en zie we hoe Nathan in dat vliegtuig terechtkwam. Nathan is een jongeman die dol is op geschiedenis en als kind met zijn oudere broer altijd bezig was puzzels op te lossen. In het bijzonder speurden ze naar de plek waar de Portugese ontdekkingsreiziger Magellaan een goudschat ter waarde van miljarden verborgen had. Jaren later is de oudere broer spoorloos verdwenen en werkt Nathan als barman met als specialiteit cocktails. Hij wordt geronseld door ene Victor (Mark Wahlberg, foto boven, l.), die meer weet over de schat. Weldra wordt ‘Uncharted’ een soort ‘The Da Vinci code’ en zoeken de hoofdpersonen naar de sleutelgaten waar oude, gouden kruizen op passen in de hoop dat ze in Barcelona onder de Ramblas de enorme goudschat zullen vinden.

Hippe discotheek
Het tempo van de film ligt hoog en de locaties met opendraaiende verborgen luiken roepen een geheimzinnig sfeertje op. Extra leuk is het als de oude kerkers die eeuwen geleden zijn gegraven in onze tijd ineens uit blijken te komen in een kelder die nu als hippe discotheek gebruikt wordt. Tom Holland kennen we van de nieuwste ‘Spider-Man’-films. Ook als ontdekkingsreiziger maakt hij indruk. Als Nathan Drake zit hij vol zelfvertrouwen en ziet hij nauwelijks gevaar. Zijn frisse spel en uitstraling doen soms denken aan Michael J. Fox in de ‘Back to the future’-films. Tegelijkertijd heeft Nathan ook emotionele buien als hij terugdenkt aan zijn broer die spoorloos verdween toen hij tien jaar oud was. Niet te lang natuurlijk, want ‘Uncharted’ is een film in stroomversnelling. Alles gaat snel, snel, snel. Waar Robert Langdon in ‘The Da Vinci code’ lang moest zoeken naar dat ene beeldje of een geheime aanwijzing, is Nathan Drake het snelle en slimmere evenbeeld. Die ziet veel rapper waar hij moet zijn. Dat moet ook wel, want er zijn kapers op de kust zoals Santiago Moncada (Antonio Banderas, o.), een gewetenloze man van een rijke adellijke familie.

Luchtschepen
Een hoofdpersoon die alles kan en weet maakt het verhaal wel iets minder spannend. Aan de andere kant maakt Nathan regelmatig foutjes, zodat hij zich om de haverklap uit de penarie moet zien te redden. Bovendien zorgt het hoge tempo ervoor dat er lekker veel tijd overblijft voor achtervolgingen over de daken in Barcelona of gevechten op schepen op een heel bijzondere en spectaculaire plek. ‘Uncharted’ is een heerlijke popcornfilm met een sympathieke hoofdpersoon en genoeg originaliteit. Aan het eind van de film wordt gehint op een vervolg en dat gaan we dan zeker ook kijken. Het kan dus wel: een geslaagde gameverfilming!

Vandaag op TV