TV Krant

Madres paralelas (2022)


mp.jpg
Een nieuwe film van Pedro Almodóvar is als een cadeautje dat, eenmaal uitgepakt, zelden teleurstelt. In dit geval gaat het om twee zwangere vrouwen die hun eigen ‘cadeautje’ tegelijkertijd krijgen.

De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar heeft de afgelopen veertig jaar een haast legendarische status verworven. Met moderne klassiekers als ‘Todo sobre mi madre’, ‘Hable con ella’ en ‘Volver’ heeft hij zichzelf onder de grote filmmakers weten te scharen. Dat succes deelt hij zeker ook met Penélope Cruz (r.), die al in diverse films van hem meespeelde. Ook in het dubbeldrama ‘Madres paralelas’ speelt Cruz de hoofdrol. Zij is hier de fotografe Janis, die forensisch archeoloog Arturo (Israel Elejalde) inhuurt om onderzoek te doen naar oude massagraven uit de Spaanse Burgeroorlog, waar een voorouder door de fascisten van Franco in zou zijn gedumpt. De getrouwde Arturo belandt echter ook bij Janis in bed en zij raakt prompt onbedoeld zwanger. In de kraamkliniek maakt ze kennis met de onzekere tiener Ana (Milena Smit), die tegelijkertijd bevalt.

Beste actrice
Janis en Ana zullen er beiden bij de opvoeding alleen voor staan, al heeft Janis dan nog het voordeel van een eigen huis, een baan en goede vriendin Elena (Rossy de Palma). Cruz speelde ook al een moederrol in een eerdere film van Almodóvar: ‘Dolor y gloria’ uit 2019. Ditmaal is ze een zelfverzekerde, onafhankelijke vrouw die zich inspant het tragische verleden van haar familiegeschiedenis te ontrafelen. De geboorte van haar kindje zet alles echter in een ander perspectief. En dan is er ook nog de baby van Ana... ‘Madres paralelas’ was de openingsfilm op het recente festival in Venetië, waar de Gouden Leeuw-nominatie niet werd verzilverd. Cruz won echter wel de prijs voor Beste Actrice. Terecht, want ze is in deze film stralend als altijd en doorloopt op magistrale wijze een breed scala aan emoties.

Vandaag op TV